in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

iOS 15.4 beta donosi veliku promjenu: Apple konačno riješio problem star dvije godine

Nadogradnja softvera

Kompanija Apple prije nekoliko isporučila je iOS 15.2 na iPhone uređaje, a kompanija već sprema i iOS 15.3 i iOS 15.4, a ova je potonja verzija iOS-a već dostupna u beta verziji, a jedan leaker otkrio je jednu veoma bitnu nadogradnju koju dobija ova verzija iOS-a.

Apple-ovi uređaji već nekoliko godina stižu sa Face ID podrškom, koja služi za otključavanje telefona putem prepoznavanja lica korisnika. Kada je počela pandemija virusa COVID-19, ovo je postao veliki problem, jer Face ID jednostavno nije bio toliko sposoban da prepozna korisnika koji nosi masku. Ipak, Apple je uspio Face ID učiniti kompatibilnim i kada korisnik nosi masku, ali kvaka je bila što je telefon morao biti spojen sa Apple Watch koji je prethodno autentificiran. Bez korištenja Apple Watcha, kojega nemaju mnogi korisnici iPhonea, Face ID je ostao neučinkovit. Međutim, Apple je sada riješio i ovaj problem.

Naime, jedna od najnovijih opcijai koje je Brandon Butch otkrio na posljednjoj beta verziji iOS-a 15.4, jeste mogućnost korištenja Face ID-a i kada nosite masku i to bez spajanja iPhonea sa Apple Watchom. On navodi da se Face ID sada na iPhoneu može koristiti i za Apple Pay, preuzimanje aplikacija i igara iz App Storea, kao i aplikacija trećih strana.

U suštini, kada postavljate Face ID, ne morate nositi masku, nego će Face ID poslije jednostavno sam samo na osnovu dijela lica koji se vidi i kada je maska na licu, uspjeti prepoznati korisnika.

Pored ove veoma bitne nadogradnje, iOS 15.4 beta donosi i poboljšano prepoznavanje lica kada korisnik nosi naočale, što je i do sada bio djelimičan problem. Sada korisnici imaju i mogućnost dodati naočale u Face ID, prenosi GSM Arena.