in ,

(VIDEO) Prvi letni testovi: Nadzvučni putnički letovi u Sjevernoj Karolini

Boom Supersonic

Nakon silaska Concordea s neba 2003. godine, zračni saobraćaj je ostao bez nadzvučnih aviona, ali uskoro će se to promijeniti, jer bi avioni kompanije Boom Supersonic do 2024. godine trebali započeti prevoziti putnike na raznim destinacijama u svijetu. Njihov avion koji će omogućiti letove od Londona do New Yorka za 3,5 sata, gradit će se u novoj tvornici “Overture Superfactory”.

Na događaju održanom u Greensborou, guverner Sjeverne Karoline, Roy Cooper i predsjednica Boom Supersonica, Kathy Savitt, bivša direktorica Amazon Web Servicesa, objavili su otvaranje “supertvornice” koja će dovesti do čišćih i bržih putničkih aviona, što će dovesti do stvaranja više od 1.760 dobro plaćenih poslova.

Mada je testni avion Boom Supersonica već izgrađen, još nije poletio jer se čeka ugradnja motora koje će osigurati Rolls-Royce, nakon čega će u Sjevernoj Karolini započeti prvi letni testovi koji bi trebali omogućiti novo doba nadzvučnih putničkih aviona.

Inače, zanimljivo je da je američki avioprijevoznik United Airlines već “bezecirao” 50 aviona kompanije Boom Supersonic, prenosi Vidi.