in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Uskoro kliničko testiranje spreja za nos protiv Covida

Sprej se temelji na heparinu

Direktor Centra za istraživanje zdravlja pluća Sveučilišta u MelbourneuGary Anderson i njegovi kolege, uskoro će započeti kliničke testove prvog spreja za nos koji bi trebao pomoći u borbi protiv COVID-19 infekcija.

Sprej se temelji na heparinu, lijeku za razrjeđivanje krvi koji se široko koristi za liječenje ili sprječavanje krvnih ugrušaka, a jednostavan je za primjenu, stabilan na sobnoj temperaturi i dostupan u cijelom svijetu.

Profesor Anderson rekao je da će se sprej primjenjivati s dva udisaja u svaku nosnicu, tri puta dnevno.

“Osnovne znanstvene studije otkrile su da intranazalni heparin može biti učinkovit način za sprječavanje infekcije i širenja COVID-19. COVID-19 najprije inficira stanice u nosu, a da bi to učinio virus se mora vezati za heparan-sulfat na površini stanica koje oblažu nos”, navodi Anderson.

“Heparin, aktivni sastojak u našem spreju ima strukturu koja je vrlo slična heparan-sulfatu, tako da se ponaša kao ‘varalica’ i može se brzo omotati oko šiljastog proteina virusa poput pitona, sprječavajući ga da vas zarazi ili širi virus drugima. Ovaj sprej za nos trebao bi se pokazati učinkovitim za sve varijante COVID-19 jer je mjesto vezanja heparan-sulfata ključno za infekciju i vjerovatno će biti očuvano u novim varijantama. Heparin se uspješno veže za varijantu Omicron koja se trenutno širi zemljom”.

Kliničko ispitivanje “IntraNasal HEpaRin Trial (INHERIT)” vodit će bolnica Northern Hospital, koristeći inovativnu platformu za praćenje i liječenje koja omogućuje istraživačima pristup i daljinsko liječenje pacijentima unutar 24 sata od njihove dijagnoze, ubrzavajući liječenje i pružajući nadzor putem prijenosnih oksimetarskih uređaja koji mjere razine kisika u krvi.

Direktor medicinskog odjela Northern Healtha Don Campbell potaknuo je inovaciju, razmatrajući mogućnost da bi lijek za razrjeđivanje krvi heparin mogao zaustaviti rast virusa u stanicama u ranim mjesecima pandemije. Uz pomoć istraživača sa Sveučilišta Melbourne, Monash i Oxford, tim je potvrdio da heparin može blokirati prijenos COVID-19 i spriječiti infekciju, čime je stvorena mogućnost za početak kliničkih ispitivanja.

Očekuje se da će klinička ispitivanja započeti u prvom tromjesečju 2022, prenosi portal Vidi.