in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Problemi u startu: Trumpova društvena mreža nije pravilno licencirana?

Tužba u pripremi

Na poveći popis problema s kojima se suočava nova mreža društvenih medija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, treba dodati još jedan i to pogrešan korak u licenciranju. Software Freedom Conservancy (SFC) tvrdi da je Trumpova medijska i tehnološka grupa (TMTG) prekršila ugovor o licenciranju kada je nedavno lansirala testnu verziju TRUTH Social društvene mreže.

Web stranica je radila na modificiranoj verziji Mastodona, besplatne platforme otvorenog koda za upravljanje društvenim mrežama sličnim Twitteru. Mastadon može koristiti bilo ko pod uvjetom da je u skladu s AGPLv3, softverskom licencom koja upravlja njegovim kodom.

Jedna od glavnih odredbi AGPLv3 je da korisnici licence moraju dijeliti svoj izvorni kod sa svim korisnicima. To nije bio slučaj kod TRUTH Social društvene mreže, koja je na neko kratko vrijeme objavljena. Sada, Software Freedom Conservancy, organizacija koja provodi softverske licence otvorenog koda, upozorava da TMTG ima 30 dana da se uskladi s AGPLv3 ili će se suočiti s posljedicama, prenosi Engadget.

“Licenca ciljano tretira sve jednako (čak i osobe koje nam se ne sviđaju ili s kojima se ne slažemo) i svi moraju djelovati po istim pravilima”, stoji u objavu na blogu SFC-a.

Tvrtka mora “odmah” učiniti izvorni kod TRUTH Social-a dostupnim za sve koji su pristupili stranici. Ako TMTG to ne učini u roku od 30 dana, trajno će izgubiti pristup softveru koji je koristio za izgradnju svoje platforme.

“Tako funkcioniraju odredbe AGPLv3, bez izuzetaka, čak i ako ste reality zvijezda ili bivši predsjednik. Ako TMTG ne ispuni zahtjev, mogao bi se suočiti s tužbom. Pratit ćemo ovo pitanje vrlo pomno i zahtijevati da Trumpova grupa preda odgovarajući izvor svima koji koriste ovu aplikaciju”, dodali su iz SFC-a.