in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Fokus na kameri: Stigao je novi Sony Xperia PRO-I!

Recenzija

Sony Xperia Pro-I donosi senzor od 1,0 inča i promjenjivi otvor blende f/2,0-4,0. Xperia Pro-I (gdje “I” znači “Imaging”) je prvi telefon izvan Japana koji ima senzor kamere od 1,0 inča.

Taj senzor je uzet direktno sa veoma popularnog kompaktnog fotoaparata kompanije RX100 VII, s tim da je “optimizovan za pametni telefon“. To znači da Xperia Pro-I koristi veliki dio tog senzora (ali ne cijeli) za proizvodnju slika od 12 MP sa razmakom piksela od 2,4 µm – to je nekih 20% veće od piksela iPhone 13 Pro Max i otprilike iste veličine kao i one sa glavne kamere Galaxy S21 Ultra.+

Dakle, uprkos tome što ne koristi punu površinu senzora od 1,0 inča, Xperia Pro-I ipak ima ogroman senzor koji je zaista bolji od Xiaomi Mi 11 Ultra i njegovih 2,8 µm biniranih piksela. Ispred tog Exmor RS senzora nalazi se objektiv sa optičkom stabilizacijom od 24 mm i Zeissov promjenjivi otvor blende koji ide od f/2.0, za najmanju dubinu polja do f/4.0 kada je cilj najveća oštrina.

Xperia Pro-I ima još jedan par kamera od 12 megapiksela – ultraširoku jedinicu od 16 mm f/2.2 i 2x telefoto kameru od 50 mm f/2.4. Ipak, malo je razočaranje što Sony nije mogao da ugradi periskop objektiv sa zumom od 70 mm-105 mm iz Xperia 1 III i Xperia 5 III u Xperia Pro-I, navodi GSMArena.

Sony je opremio Xperia Pro-I sa dva fizička dugmeta koja su namjenjena kameri. Postoji dvostepeni okidač, sa završetkom od teksture. Drugo je kružno dugme prečice na koje je Sony mapirao aplikaciju Videoography Pro. Aplikacija daje entuzijastima profesionalnu kontrolu nad parametrima kao što su balans belog, ekspozicija i fokus. Dok Cinematography Pro ima Sonijeve režime boja inspirisane sinema kamerom VENICE i opciju snimanja u kinu 21:9.

Uz svoje video akreditive, Xperia Pro-I je sposoban da snima 4K video pri brzini do 120 kadrova u sekundi za 5x usporeno snimanje. Sony će Xperia Pro-I usmjeriti na vlogere sa posebnim Vlog Monitorom – 3,5-inčnim monitorom od 1280x720px koji se pričvršćuje na zadnju stranu Xperia Pro-I i omogućava vam da snimate sebe pomoću novog senzora kamere od 1,0 inča.