in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Poznat identitet zviždačice s Facebooka: Zaslužna za pad najveće društvene mreže na svijetu?

Za CNN otkrila je brojne probleme u radu Facebook kompanije

Poznat je identitet “zvizdačice” s Facebooka koja je objavila na desetke hiljada stranica sadržajnih istraživanjima i dokumentima, a koji su doveli do velikih problema.

U emisiji 60 Minutes, Frances Haugen (37), izjavila je kako je duže vrijeme posvećivala pažnju pitanjima društvenog integriteta u ovoj kompaniji. Istakla je da dokumenti dokazuju da je Facebook znao da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija i da su pokušali sakriti te dokaze.

“Ono što sam u Facebooku često primjećivala bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvijek birao optimizaciju za vlastite interese samo kako bi zaradio što više novca”, navodi Haugen.

Prije skoro mjesec dana Haugen je podnijela najmanje osam žalbi Komisiji za vrijednosne papire, u kojima stoji da kompanija skriva istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti.

Dokumente je podijelila i s jednim od najpopularnijih američih medija Wall Street Journalom, koji je objavio višedijelnu istragu koja pokazuje da je Facebook bio svjestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne učinke i štetu koju, posebno djevojčicama i mladim djevojkama, nanosi aplikacija Instagram u vidu depresije i manjeg samopouzdanja.