in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

IT stručnjak tvrdi: “Ovo nije hakerski napad”

Problem bi mogao da bude riješen za nekoliko sati, tvrdi IT stručnjak Marko Rakar

Hakeri oborili društvene mreže – prodati podaci korisnika Facebook-a?

“Nije riječ o hakerskom napadu nego o ljudskoj greški s konfiguracijom DNS sastavom Facebooka”, komentirao je IT stručnjak Marko Rakar iz Hrvatske trenutni pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa dodajući da riješavanje problema otežava što Facebook koristi stotine hiljade servera u različitim državama, piše Jutarnji list.

Više od tri sata Facebookove aplikacije su nedostupne korisnicima, a sve bi moglo da potraje i do ponoći. U jednom trenutku čak je i Facebokov domen bio na prodaju, jer su sami sebe isključili s interneta.

“Nešto su pogrešno konfigurisali DNS sastav, tako da who.is misli da je Facebookov domen na prodaju. Treba vidjeti šta su tačno uradili da bi postigli taj efekt, ali definitivno je greška u DNS sastavu i sada moraju da se vrate natrag na početne postavke i pritom to da propagiraju kroz internet”, kaže Rakar.

Kako kaže Facebook koristi stotine hiljade servera u različitim državama tako da bi to moglo da potraje još nekoliko sati.

“Trajat će sve dok se sve to ne vrati na početnu poziciju, vjerovatno nekoliko sati, očekujem da bi do ponoći problem mogao biti riješen”, smatra Rakar.

Podsjeća da ovo nije prvi takav incident, te ako se sve reši relativno brzo da će izazvati kratkotrajni šok, no ako potraje do jutra to bi moglo biti problematično za mnoge biznise.

“Ali mislim da nije vjerovatno da se tako nešto dogodi. Mislim da ćemo brzo na to zaboraviti ako se riješi za nekoliko sati. Kada se u IT dogodi takav incident, onda se nakon njega analizira šta se tačno dogodilo i da li je akcija bila optimalna da se problem riješi”, kaže Rakar.