in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Windows 11 moći će se instalirati i na starije kompjutere

Dobre vijesti

Microsoft je najavio da neće zaustaviti korisnike pri instalaciji Windows 11 operativnog sistema na starije kompjutere. Naravno, to ne znači da ne postoje preporučeni hardverski zahtjevi, ali znači da korisnici mogu na svoju ruku to ignorirati.

Konkretnije, preporuka je imati minimalno 64-bitni 1GHz procesor s dvije ili više jezgri, 4Gb radne memorije i 64GB prostora za pohranu podataka. Uz to, uvrštena je podrška za Intelove Xore X i Xeon W serije, zajedno s Intelovim Core 7820HQ čipom, koji je unutar Surface Studio 2. Ovako nešto značajna je informacija jer još u junu su iz Microsofta tvrdili da procesori stariji od osme generacije neće moći “vrtjeti” Windows 11.

Dakle, Microsoft želi što više uređaja s najnovijim operativnim sistemom. I to što prije. Ne planira se činiti greške kao s Windows 10, kad se vjerovalo da je besplatna nadogradnja sve što treba kako bi se poput magneta ljudi i organizacije okrenuli “desetki” u kratkom vremenu.

Ipak, treba napomenuti i da će Microsoft nastaviti blokirati pokušaje nadogradnje na Windows 11 sa starijih Windows 10 PC korištenjem Windows Update mogućnosti. Oni koji ne zadovoljavaju minimalne performanse uređaja morat će preuzeti ISO datoteku “jedanaestice” i ručno postaviti operativni sistem.

Oni koji se odluče na tako nešto, neovisno o preporukama, moraju se pripremiti na situacije u kojima će im se sustva češće rušiti.

“Uređaji koji zadovoljavaju minimalne zahtjeve izbjeći će rušenje sistema u 99,8 posto slučajeva, dok će oni koji ne zadovoljavaju imati 52 posto više šanse za rušenje istema”, navode u Microsoftu.

Ukratko, sve je na korisnicima sad i to je osvježenje, imati izbor postavljanja softvera kako i gdje se želi, objašnjava Pcchip, a ne da se postavljaju restrikcije koje ponekad znaju biti pretjerane i besmislene. I donose lošu reputaciju jer da se Microsoft nastavio voditi kriterijima iz septembra, već po izlasku Windows 11 pojavile bi se videosnimke na kojima kompjuterski znalci dokazuju da taj operativni sistem radi normalno i na slabijim uređajima.