in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA testira leteće taksije

Testna faza

Testni letovi dio su NASA-ine kampanje tokom koje se ovakva eksperimentalna vozila motre prilikom leta te se odlučuje hoće li biti sigurna za putnike.

NASA je počela s testiranjem vozila s električnim vertikalnim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL ili electric vertical take off and landing), poznatijih kao ‘leteći automobili’, u suradnji s kalifornijskom kompanijom Joby Aviation.

Joby je osnovan 2009. te je prva eVTOL kompanija koja sudjeluje u NASA-inoj kampanji Advanced Air Mobility (napredna zračna mobilnost ili skraćeno AAM). Testni letovi počeli su u ponedjeljak 30. avgusta na zračnom poligonu smještenom u Big Suru, a trajat će do 10. septembra.

NASA, kažu iz Vergea, neće biti pasivni promatrač – agencija će sakupljati podatke vezane uz ‘performanse vozila i proizveden zvuk kako bi svoje nadolazeće letjelice mogla bolje dizajnirati i po potrebi modificirati’.

Agencija će pažljivo motriti zvučni profil vozila i usporediti ga s onim koji proizvode helikopteri što ih pokreću fosilna goriva, dijelom zbog prilagođavanja naseljenim područjima. Pored zvukova, NASA će bilježiti kako se vozilo kreće te kako komunicira s kontrolerima. NASA, za kraj, ne planira stati sa Jobyjem te u budućnosti planira provesti slična testiranja s drugim eVTOL kompanijama.