in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jača baterija, četiri boje: Šta bi sve mogao imati novi iPhone 13?

Uskoro

Kako to već biva, s približavanjem službenog predstavljanja raste i broj glasina o tome kako će iPhone 13 izgledati i što ćemo sve s njime moći. Pogledajte pregled najzanimljivijih.

Bliži se dan kad će Apple predstaviti novu generaciju svojih pametnih telefona. Tačan datum dolaska novog iPhonea još nije poznat, ali prije pandemije obično se to događalo tokom septembra.

Prošle su godine odgodu predstavljanja najavili unaprijed. Kako se to ove godine nije dogodilo, za očekivati je kako će do septembarskog predstavljanja zaista i doći, piše Tom’s Guide.

Priča se kako bi prednarudžbe mogle krenuti već 17. septembra, dok bi novi uređaji mogli biti pušteni u prodaju sedam dana kasnije.

Bolji ekrani, jače baterije i kamere…

Oba modela iPhonea Pro nove generacije tako bi trebala dobiti energetski ekonomičnije Samsungove zaslone LPTO s frekvencijom osvježavanja 120 Hz, duže trajanje baterije i značajna poboljšanja kamera. Izrez za kameru na ekranu napokon bi trebao biti smanjen na sva četiri modela, koja bi također trebala dobiti i opciju Always-on.

Izgledom se iPhone 13 ne bi trebao značajno razlikovati od aktualne generacije. Zvučnik bi mogao biti pomaknut prema vrhu prednje strane uređaja, ladica za karticu SIM i tipka za uključivanje nešto prema dolje, dok bi stražnja kamera mogla biti posložena dijagonalno, a modul kamere za iPhone 13 Pro povećan.

Pričalo se o ugradnji tehnologije Touch ID ispod zaslona, ali čini se kako to nećemo vidjeti prije iPhonea 14. Tehnologija Face ID mogla bi biti poboljšana kako bi lakše prepoznala ljude dok nose zaštitnu masku za lice.

Kamere bi trebale biti opremljene novom šesterodijelnom širokokutnom lećom, koja će po prvi put omogućiti autofokus u iPhoneu. Uz to bi trebale dobiti i veće senzore te veći otvor blende (f/1.8).

Nagađa se također o novim načinima rada za snimanje video portreta i za astronomsku fotografiju.

Nova generacija procesora

Svi modeli bi trebali dobiti najnoviju generaciju Appleovog procesora A15 Bionic temeljenog na 4-nanometarskoj tehnologiji, s poboljšanjima vezanim uz izvedbu i energetsku učinkovitost.

U Appleu su navodno naručili više od 100 miliona tih procesora, što daje naslutiti kako očekuju povećanu potražnju u odnosu na iPhone 12. Nova generacija iPhonea bi trebala biti dostupna s memorijom za pohranu u rasponu od 64 do 512 gigabajta, iako se priča i o terabajtnom kapacitetu kakav dosad još nismo vidjeli. Također bi mogli imati i Qualcommov modem X60 5G, manji i energetski učinkovitiji nego sadašnji, s podrškom za mmWave i sub-6GHz mreže 5G.

Taj bi modem mogao omogućiti i komunikaciju iPhoneom putem satelita, bez korištenja mreža 4G ili 5G, u hitnim slučajevima.

Nagađa se i o podršci za Wi-Fi 6E za još brži bežični prijenos podataka.

Četiri boje, možda i koja više

Baterije bi trebale dobiti veće kapacitete i pritom ostati iste veličine, uz moguću podršku za reverzibilno bežično punjenje. Što se boja tiče, najnovije glasine spominju četiri: crnu, srebrnu i dva izdanja zlatne. Nagađa se i o narančastom, pa čak i roza iPhoneu, ali te se opcije čine manje vjerovatnim.

Cijene bi, očekuje se, trebale ostati u rangu sadašnjih (od 699 do 1099 američkih dolara, ovisno o modelu) i zadržati sadašnje veličine uređaja (sa zaslonima dijagonala od 5,4 do 6,7 inča, odnosno 13,7 do 17 centimetara).