in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

WhatsAppu kazna od vrtoglavih 225 miliona eura

Europa ih sad želi kazniti

WhatsApp inače u vlasništvu Facebooka i najpopularniji chat servis na svijetu ove godine ide iz nevolje u nevolju. Europa ih sad želi kazniti enormnom novčanom kaznom zbog kršenja GDPR zakona.

WhatsApp je godinu započeo s gnjevom mnogih korisnika, kojima se nije svidjela nova politika dijeljenja informacija s Facebookom. U duhu takvih sentimenata, WhatsApp je nekoliko puta odgodio rok do kojeg korisnici moraju prihvatiti te nove uvjete.

Pobuna na internetu isprva je odavala dojam da će svi sa svojih telefona izbrisati WhatsApp i preći na Signal, Telegram i druge chat servise. To se naravno nije dogodilo. WhatsApp koriste svi, na Androidima i iPhoneima i jednostavno je postao takav dio života da ga se teško odreći.

Da oni tu nešto s tim dijeljenjem podataka s Facebookom muljaju, svjedoči i nova kazna koju im propisuje Europska komisija za zaštitu podataka (Data Protection Commission).

Prema njima, WhatsApp je prekršio GDPR regulativu jer korisnike nisu pravovaljano informirali o dijeljenju podataka s Facebookom i povezanim kompanijama. Isprva je kazna trebala iznositi 50 miliona eura ali su je odlučili povećati na vrtoglavih 225 miliona.

WhatsAppu je naređeno da poduzme cijeli niz mjera kako bi riješili nedostatke koji su im zamjereni.

WhatsApp je tu kaznu nazvao “neproporcionalnom”.