in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Incognito mode: Upoznajte koristan trik za privatnost u Google Mapsu!

Korisna opcija

Aplikacija Google Maps prilikom svog rada prati i bilježi sve informacije o lokacijama koje smo posjetili, pretraživali ili do kojih smo koristili pomoć navigacije. Ko želi ovaj aspekt rada Google Mapsa kontrolirati, može se poslužiti jednim od načina kontrole privatnosti – Incognito mode.

Podatke koje Google Maps koristi moguće je i ručno podesiti. Potrebno je kliknuti u gornjem desnom kutu aplikacije na sliku profila. U padajućem izborniku odabire se opcija „Your timeline“ ili na hrvatskom „Vaša vremenska traka“. Ovdje postoji niz izbornika unutar kojih su moguća podešavanja korištenja podataka i informacija unutar aplikacije.

Incognito mode se koristi kad ne želite da se vaša aktivnost prikazana u Google Mapsu snimi na vaš Google račun. Njegovim uključivanjem neće se utjecati na način rada u web preglednicima, drugim aplikacijama i ostalim Google servisima, objašnjava Pcchip, ali određene stvari se unutar Google Maps aplikacije mijenjaju.

Uključivanje Incognito modea je jednostavno. Kad se uđe u aplikaciju Google Maps, potrebno je u gornjem desnom kutu kliknuti na sliku svog profila i u padajućem izborniku izabrati „Turn into Incognito mode“. Odabirom ove opcije slika vašeg profila bit će zamijenjena prikazom šešira i naočala s crnom pozadinom, a tačka s lokacijom na karti nije više plava nego crna.

Kad je Icognito mode uključen, Google Maps na vašem uređaju više neće:

  • spremati pretrage na vaš Google račun i neće slati notifikacije
  • ažurirati vašu historiju lokacija ili dijeljene lokacije
  • koristiti vašu aktivnost kako bi se karta personalizirala.

Posebno treba napomenuti da ni povijest lokacija neće biti dostupna jer će se s uključivanjem Incognito modea staviti na pauzu. To znači da historija lokacija neće biti dostupna na cijelom uređaju, a ne samo u Google Mapsu.