in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook Messenger: Zbog samo ove stavke bi trebalo da prestanete da koristite aplikaciju!

Treća strana može čitati vaše poruke

Korisnici Facebook Messenger-a možda će razmisliti o odustajanju od popularne aplikacije po savjetu stručnjaka za bezbjednost Zaka ​​Doffmana, koji kaže da korištenje usluge u trenutnom stanju može ozbiljno rizikovati presretanje poruka poslatih preko platforme.

“Trebali biste prebaciti ličnu komunikaciju i ćaskanja i bilo šta što želite da je bezbjedno najmanje na WhatsApp – ili, još bolje, na Signal”, upozorio je Doffman sve korisnike u članku objavljenom na Forbes-u.

To zvuči prilično dramatično, ali on ima vrlo dobru poentu. Za one koji nisu svjesni, Messenger tek treba da uvede end-to-end enkripciju u svoj servis kao opciju. Bez uskakanja u podešavanja, pokretanja novog razgovora – vaše poruke neće biti zaštićene od znatiželjnih pogleda. To u osnovi znači da sve što se šalje između uređaja mogu da presretnu i pročitaju treće strane.

Dok je WhatsApp osim Signal-a, jedna od onih aplikacija koje su tu vrstu enkripcije uvele, Messenger zaostaje. Moguće je poslati šifrovanu poruku putem tajnog razgovora u Messenger-u, ali ovo nije uključeno i ne funkcioniše sa grupnim ćaskanjem.

Kompanija je očigledno svjesna da ne uspijeva u ispunjavanju ove mjere bezbjednosti, nedavnom objavom na njenoj web stranici u kojoj ističe: “Radimo naporno na tome da uvedemo end-to-end enkripciju u sve naše usluge razmjene poruka”.

Messenger se poboljšava s tim što je Facebook nedavno predstavio brojne alate za privatnost i sigurnost, uključujući više postavki privatnosti, zaključavanje aplikacije, sigurnije zahtjeve za poruke, ograničenja za prosljeđivanje poruka i još mnogo toga.

Međutim, enkripcije koja je toliko značajna nema i, sve dok ne bude uvedena 2022. godine, možda će biti pametnije da pronađete drugi način komunikacije sa prijateljima i porodicom.