in ,

TUGYTUGY

Hoće li prva Intelova namjenska grafička kartica ugroziti Nvidiu?

Već neko vrijeme svjedoci smo glasina o dolasku prvih namjenskih gaming grafičkih kartica od strane Intela, kao novog igrača koji se želi uključiti u već zahuktali borbu AMD-a i NVIDIA-e na polju GPU-a.

Sada je Raja Koduri, glavni Intelov arhitekta, plasirao neke informacije o novim karticama na Twitteru, kako bi nas dodatno zaintrigirao, piše pcchip.hr.

U svom Tweet-u govori o tome kako su se grafičke performanse Intelovih čipova s ​​godinama poboljšavale. S pretprodukcijskom verzijom Crystal Well arhitekture iz 2012. godine u uporedbi s novim GPU-om na kojem Intel radi, sada je novi čak 20 puta brži.

eTeknix sugeriše da ako su ove tvrdnje o performansama istinite, onda bi Intel Xe HPG GPU mogao biti uporediv s Nvidijinom grafičkom karticom RTX 3070. Iako to i nije najbolja kartica kompanije, znamo da u ovom trenutku postoje i neke bolje opcije za kupovinu.

S obzirom na to da je ovo prvi Intelov poduhvat u potpuno posvećenoj grafičkoj kartici, to je svakako impresivan podvig. Međutim hoće li se te performanse zaista pokazati i na vidjelu, tek ćemo vidjeti. Još je prerano donositi neke zaključke.

Zalihe i za AMD i za Nvidia grafičke kartice trenutno su jako loše, tržište praktički vrišti za alternativnim izvorima. I s tim u vezi, Intel ima veliku prednost u startu. Glavna među njima je činjenica da je kompanija prilično samoodrživa u smislu proizvodnje čipova/izrade i kao takva ne mora se oslanjati na nezavisne partnere poput TSMC-a.

Kao iskusni igrači na polju procesora, u pretpostavku da bi popravili svoje cijene, ko zna, možda će mnogi već na jesen imati Intel grafičku karticu na svom računaru.