in ,

LOLLOL

Elon Musk izgubio 27 milijardi dolara prošle sedmice

Neto vrijednost bogatstva Elona Muska pala je prošle sedmice kada se Teslin zapanjujući rast brzo ugasio. Wall Street postaje sve nervozniji zbog povećanja prinosa na dionice, što bi moglo poskupiti zaduživanje, piše CNN.

To bi moglo “pojesti” korporativnu dobit, zbog čega su investitori počeli da preokreću neke od pozicija koje su zauzeli protekle godine u visokim, ali rizičnim tehnološkim zalihama poput Tesle.

Tesline akcije su prošle sedmice pale za 11,5%. Musk, koji posjeduje skoro 18% Teslinih dionica, snosio je najveći dio teške rasprodaje. Muskovo bogatstvo je prošle sedmice opalo za 27 milijardi dolara.

Musk i Bezos se smjenjuju na vrhu Bloombergove liste najbogatijih ljudi na svijetu od januara, ali Musk je sada na dalekom drugom mjestu: 157 milijardi dolara, u poređenju sa Bezosovom neto vrijednošću od 177 milijardi dolara. Musk ostaje 21 milijardu dolara ispred osnivača Microsofta Billa Gatesa, koji je i dalje treća najbogatija osoba na planeti.

Tesline akcije stekle su 743% dobiti u 2020. godini, potisnuvši ga na peto mjesto na listi najvrijednijih kompanija na berzi.  Ali akcije su od tada izgubile skoro trećinu vrijednosti, postavljajući ih čvrsto na teritoriju medveđeg tržišta. Pad je poslao Teslinu tržišnu vrijednost na sedmo mjesto, iza Facebook-a, ali ispred JPMorgan Chase-a. U petak se prvi put od početka decembra zatvorila ispod 600 dolara po akciji. Akcije su pale za dodatnih 3% u pretprodaji u ponedjeljak. Čak i ako Teslina zaliha i dalje tone, Musk će i dalje postati mnogo bogatiji 2021. i kasnije. Dobio je četiri bespovratna kredita za kupovinu po 8,4 miliona Teslinih akcija 2020. godine.