in ,

Sigurna aplikacija za dopisivanje Signal blokirana u Kini

Početkom ove godine sve nas je zatekla obavijest WhatsAppa da promijeni svoja pravila o privatnosti, a WhatsApp je objasnio i šta će se desiti ako odbijete njihova nova pravila. Popriličan broj dotadašnjih korisnika ove popularne aplikacije odlučio je obrisati WhatsApp i preći na neku drugu aplikaciju za razmjenu poruka, kao što su Telegram ili Signal. Signal je sada prestao raditi u Kini.

Kineska vlada je poznata po tome što velik broj stranih aplikacija blokira, ko zna iz kojih razloga, vjerovatno zbog sumnji u špijunske aktivnosti itd., pa tako Googleove i Facebookove aplikacije nisu odavno dostupne u Kini, a sada im se pridružio i Signal. Pristup ovoj aplikaciji u Kini je onemogućen, te je dostupan samo preko VPN-a.

Aplikacija Signal i dalje je dostupna za preuzimanje preko Apple App Store-a u Kini, ali poruke koje korisnici šalju nakon preuzimanja uopšte ne stižu do onih kojima trebaju stići, što sugeriše da je kineska vlada zabranila pristup ovoj aplikaciji. Također, zabranjena je i web stranica Signala u Kini.

Kineska vlada ovim potezom naglašava sve veću internetsku cenzuru u državi, a posljednji koji se našao na udaru je Signal. Ova je aplikacija u posljednje vrijeme postala itekako popularna, a sve zbog novih pravila privatnosti od strane WhatsAppa. Signal je do sada bio jedna od rijetkih zapadnjačkih aplikacija koja je u Kini bila dostupna bez upotrebe VPN-a, no čini se kako je nagli porast broja korisnika ove aplikacije u Kini privukao pažnju kineske vlasti, koja se odlučila na zabranu ove aplikacije. Kineske vlasti još se nisu zvanično oglasile povodom ovog pitanja.