in

Google se suočava s tužbom koja tvrdi da kompanija prati korisnike čak i u incognito modu

Sud iz Kalifornije je nedavno presudio da će se Google morati suočiti s kolektivnom tužbom koja tvrdi da gigant za pretragu tajno prikuplja podatke od korisnika čak i kada koriste incognito mod, kako izvještava Bloomberg.

Tri korisnika su prošlog juna podnijela žalbu, navodeći da Google “upražnjava sveobuhvatno praćenje podataka”, a to praćenje se nastavlja čak i ako korisnici preduzmu mjere za zaštitu svojih privatnih podataka, kao što je korištenje incognito moda u Chrome-u ili privatno pregledanje weba u Safariju i drugim preglednicima. Tužbom se traži odšteta od najmanje pet milijardi dolara.

Google je tražio da se slučaj odbaci, ali okružni sudija Lucy Koh je u presudi istakla da kompanija “nije obavijestila korisnike da Google učestvuje u navodnom prikupljanju podataka dok je korisnik u incognito modu”.

Kompanija je u sudskoj bilješci istakla da korisnicima jasno stavlja do znanja da “anonimno” ne znači “nevidljivo”, te da aktivnost korisnika tokom sesije može biti vidljiva web lokacijama koje se posjećuju i bilo kojim nezavisnim analitičkim ili oglasnim uslugama koje ti sajtovi koriste.

Zvaničnik Google-a je dodao da Chrome-ov incognito mod daje korisnicima mogućnost da pretražuju Internet a da se pri tome njihove aktivnosti ne čuvaju u pregledniku ili na uređajima.

Google je ranije ove godine istakao da ukida eksterne kolačiće za praćenje, kao i da ne planira da zamijeni te kolačiće nečim što može imati utjecaja na privatnost korisnika, iako to može da utječe na kompanijino oglašivačko poslovanje.