in ,

Prevaranti nude lažne kriptovalute preko Twitter oglasa

Prevaranti su počeli koristiti promovisane tweetove, u okviru Twitter oglasa, kako bi proveli akciju u kojoj korisnicima nude lažne kriptovalute.

Već se neko vrijeme izvještava o prevarantima koji hakuju Twitter račune te ih koriste za promociju nagradnih igara koje su zapravo prevare. Tako putem računa koji pripadaju poznatim ličnostima ili kompanijama, kao što su Tesla, Elon Musk, Gemini Exchange, Chamath Palihapitiya i Social Capita, nude lažne kriptovalute. Stručnjaci ističu da se radi o nevjerovatno uspješnim prevarama koje napadačima u samo sedam dana mogu donijeti preko 580.000 dolara dobiti, piše Bleeping Computer.

Kako ove prevare nastavljaju stvarati prihod, prevaranti su počeli ciljati i druge kriptovalute koje su tek nedavno postale popularne, poput Dogecoina. Prevaranti svoje akcije provode tako što plaćaju promociju malicioznih tweetova koji se zatim prikazuju velikom broju korisnika.

U takvim tweetovima nalaze se i linkovi koji vode ka web stranicama koje promovišu lažne nagradne igre. Također, na takvim stranicama se od korisnika traži da uplate tražene iznose u kriptovalutama, kako bi učestvovali u nagradnoj igri.

Veliki broj korisnika uplatio je traženi iznos, prvenstveno zbog obećanja da će dobiti bar duplo od onoga što su uplatili pa su prevaranti tako stekli nezanemarivu dobit.