in ,

Najnoviji iOS donosi vrlo važnu sigurnosnu nadogradnju

Apple je izbacio nadogradnju za iOS 14 na iPadu i iPhoneu i preporučio njegovu instalaciju, upozorava Makeuseof. Riječ je o ispravku buga koji je ugrozio sigurnost Appleovog web preglednika Safari.

Iako to inače ne rade, Apple je dao malo informacija o bugu, naglasivši da je riječ o propustu koji ‘zloćudnom web softveru’ daje mogućnost pokretanja ‘nezavisnog koda’. Kompanija je također spomenula rješenje problema sa ‘korumpiranom memorijom’.

Apple nije dao odgovor na pitanje jesu li se hakerski napadi na iPhone uređaje zaista dogodili ili su ovu nadogradnju izbacili preventivno – uz pomoć brojnih stručnjaka za cyber sigurnost koji s firmom cijelo vrijeme sarađuju. Drugim riječima, moguće je da ova nadogradnja ide po principu ‘bolje spriječiti nego liječiti’.

Apple nudi takozvanu ‘ucjenu na glave’ bugova te nudi honorare koji, ako je riječ o velikom propustu, preko milion dolara. Iako ovo zvuči kao vrlo velikodušna nagrada, Apple smatra da je riječ o opravdanoj investiciji.

Nažalost, najnoviji iOS ne donosi nove funkcije. Za dramatične novitete morat ćemo pričekati iOS 14.5 koji donosi preko 200 novih emotikona, transparentnost praćenja za sve aplikacije i još puno toga. Datum izlaska novog softvera je ‘uskoro’.

Kako instalirati novi iOS?

Procedura instalacije nove nadogradnje relativno je jednostavna – sve što trebate napraviti je otići u postavke i pod stavkom General pronaći Software Update i pod tim izbornikom dozvoliti uređaju da preuzme najnoviju verziju softvera.