in ,

Toyota položila kamen temeljac za prvi grad budućnosti

Toyota i njihova kompanija Woven Planet, koja se bavi nizom projekata za razvoj mobilnosti utemeljenih na softveru, održali su svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju grada budućnosti. Woven City (Pleteni grad) niknut će na starom skladištu automobila uz nekadašnji proizvodni pogon Higashi-Fuji u Japanu.

Toyota je ovaj projekat najavila još u januaru prošle godine na sajmu CES u Las Vegasu. Woven City je dio priprema za doba u kojem će svi ekosistemi koji podržavaju svakodnevni život biti povezani podacima, a ima za cilj neprekidno ostvarivati napredak radi postizanja boljeg društva ubrzavanjem tehnološkog ciklusa i razvoja usluga.

Dvije hiljade stanovnika

Woven City je projekat koji će pokazati pristup razvoju zajednice s čovjekom u središtu. U Toyotinom prelasku s proizvođača automobila na kompaniju za mobilnost, ovaj projekat će oživjeti nove tehnologije u stvarnom svijetu kroz veliki broj područja, kao što su automatizovana vožnja, lična mobilnost, robotika i umjetna inteligencija. Očekuje se da će se tako stvoriti niz prilika za kompanije i istraživače širom svijeta.

Grad će funkcionisati poput velikog laboratorija za ispitivanje tehnologija. Dostava će biti automatizovana, senzori će upravljati svime, od saobraćaja, preko odvoza otpada do podsjećanja stanovnika da, na primjer, moraju posjetiti ljekara.

Woven City će imati tri vrste ulica međusobno isprepletenih na tlu, jednu samo za automatizovanu vožnju, jednu za pješake, te jednu za pješake u vozilima za ličnu mobilnost. Bit će i jedna podzemna cesta za prevoz roba. Ova zajednica će krenuti s otprilike 360 stanovnika, uglavnom starijih osoba, porodica s malom djecom, i izumitelja, te će vremenom narasti na preko 2.000 stanovnika, uključujući zaposlenike Toyote. Infrastruktura Woven Cityja ima za cilj stvoriti okoliš u kojem pravovremeno nastaju izumi koji imaju potencijala rješavati društvene probleme.

– Projekat Woven City zvanično započinje danas – rekao je predsjednik kompanije Akio Toyoda.