in ,

Samsungov novi senzor kamere od 1,4 μm s 50 megapiksela nudi velika poboljšanja

Samsung je najavio kako njihova nova Dual Pixel Pro tehnologija koristi 100 miliona fotodioda za detekciju faze koje percipiraju faze i okomito i vodoravno za brže i preciznije automatsko fokusiranje.

Isocell GN2 senzor od 1,4 mikrometara od 50 megapiksela sadrži tehnologiju Dual Pixel Pro. Ovo automatski prilagođava sliku odozgo i odozdo, a ne samo lijevo i desno, kao što je to bilo kod prethodne Samsung Dual Pixel tehnologije. Stoga omogućuje kameri da se mnogo brže fokusira na željeni objekt snimanja.

Izvorna tehnologija Dual Pixel koristi dvije fotodiode skrivene iza svakog piksela za trenutnu procjenu svjetlosti koja dolazi iz malo različitih lijevog i desnog ugla slike. Tada se uspoređuje fazna razlika između dva ugla kako bi se dobila jedna oštra slika.

Dual Pixel Pro raspoređuje fotodiode iza zelenih piksela dijagonalno, tako da mogu procijeniti i svjetlost koja dolazi odozgo i odozdo. Na taj način senzor može trenutno prepoznati fazne razlike između lijeve, desne, gornje i donje strane i prilagoditi se u skladu s tim. To omogućuje procesoru da brže napravi najoštriju sliku i djeluje učinkovitije kada na primjer rotirate telefon.

– ISOCELL senzori slike i njegove tehnologije napravili su ogromna poboljšanja kako bi pružili kvalitet i performanse koje bi se očekivale od vrhunskih kamera – rekao je Duckhyun Chang, izvršni potpredsjednik poslovanja sa senzorima u Samsung Electronics.

Novi ISOCELL GN2 sadrži Dual Pixel Pro, inovativno rješenje automatskog fokusiranja u svim smjerovima koje podiže okretnost u hvatanju trenutaka kako se i dešavaju u stvarnom vremenu. Dodajući Smart ISO Pro i razne napredne tehnologije piksela, slike iz GN2 su odlične.

Isocell GN2 senzor također nudi i HDR tehnologiju koja obećava bogate detalje i vrlo žive boje, a sve to sa 24 posto manje utroška energije u odnosu na prijašnje senzore. Ugrađene su i tehnologije poput Smart ISO i Smart ISO Pro, plus 4K 120fps video snimanje (1080p480), koje će svakako oduševiti ljubitelje snimanja videa.

Senzor je već ušao u masovnu proizvodnju i uskoro bi se mogao koristiti u telefonima.