in , ,

WTFWTF TUGYTUGY

Saudijska Arabija kupila EA, Activision i Take-Two akcije u vrijednosti od preko 3,3 milijarde dolara

Fond za javne investicije Saudijske Arabije u srijedu je kupio solidan dio akcija Activison, EA i Take Two-a. Otkupili su 15 miliona Activison akcije što je oko 3.5% kompanije, 7.42 miliona Elecronic Arts-a, oko 2.6% udjela i 3.97 miliona Take Two akcija koje predstavljaju 3.5% dijela firme.

Poređenja radi, najveći pojedinačni akcionar Activision-a je američki biznismen Bobi Kotik koji radi kao glavni izvršni direktor (CEO), vlasnik je samo 0,56% kompanije, a najveća grupa je Vanguard koja posjeduje 7.8% Activison-a, tako da saudijski fond sada posjeduje prilično veliki dio izdavača i kreatora video igara.

Saudijski fond je prije gaming industrije investirao i u kompanije iz drugih industrija poput Facebook, Disney, Uber i Boeing-a koje su sigurno zaradile koji dolar prijestolonasljedniku Saudijske Arabije.

Interesantne biznis odluke su već obilježile ovu godinu. EA je nedavno najavio kupovinu britanskog izdavača Codemasters-a za kojeg su dali manje para nego na Glu Mobile studio koji je poznat po mobilnim hitovima vezanim za Kim Kardašijan i gomilu drugih slavnih ličnosti. Kompanija je potrošila 2,4 milijarde dolara za studio koji radi na mobilnim naslovima, a trebalo bi da se zatvore 30. juna.