in ,

LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY

Hakeri već počeli napade na Appleov M1 čip

Macovi s novim M1 procesorima se nalaze u prodaji tek nekoliko mjeseci, ali već su se našli na udaru hakera. Stručnjak za sigurnost Patrick Wardle objavio je na svom blogu da je pronašao malicioznu aplikaciju koja je specijalno dizajnirana za M1 čip.

Wardle kaže da je otkrio Safari adware ekstenziju pod nazivom GoSearch22, originalno dizajniranu za Intel x86 procesore, koja predstavlja verziju dobro poznatog Mac adwarea Pirrit. Ona prikuplja korisničke podatke i preplavljuje ekran nedopuštenim oglasima, ali istraživač dodaje da njeni developeri mogu nadograditi GoSearch22 znatno opasnijim funkcijama.

Mada novi Macovi još uvijek mogu pokretati aplikacije izrađene za Intel x86 procesore pomoću emulacije, mnogi developeri proizvode “nativne” verzije svog softvera za M1.

– Postojanje GoSearch22 verzije potvrđuje da se proizvođači malwarea i adwarea zaista trude da njihove maliciozne kreacije budu nativno kompatibilne s najnovijim Appleovim hardverom – navodi Wardle, koji je adware pronašao pomoću testne platforme VirusTotal. Mada su antivirusni skeneri otkrili malicioznu inačicu X86 adwarea, 15 posto njih nije posumnjalo da je M1 inačica GoSearch22 malware.