in

LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Otvoren najdublji bazen na svijetu koji ima podvodne pećine

U Poljskoj, na 40 kilometara od Varšave u gradu Mščonovu otvoren je ronilački bazen dubok 45,5 metara.

Bazenski kompleks “Deepspot“, ima 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu.

U kompleksu postoje mnogobrojne imitacije koje podsjećaju na podvodne pećine i ruševine civilizacije Maja.

Za razliku od običnih bazena, „Deepspot” bazen prima posjetioce uprkos pandemiji koronavirusa, jer je namijenjen roniocima i njihovim treninzima. U planu je i izgradnja hotela, iz čijih soba će se pružati pogled na unutrašnjost bazena.

– To je najdublji bazen na svijetu – rekao je direktor Mihail Braszinski, koji je zaljubljenik u ronjenje, prenosi RTS.

Trenutni nosilac Ginisovog rekorda je bazen koji se nalazi u Termama Montegroto u Italiji, koji je dubok 42 metra.

Međutim, ovaj neobični bazen u Poljskoj držat će rekord samo pola godine jer će do tada biti završen i „Plavi ambis” (Blue Abyss) koji se trenutno gradi u Kolčesteru u Velikoj Britaniji, a koji će biti 50 metara dubok. Bazen “Plavi ambis” biće otvoren 2021. godine.

– Ovdje nema veličanstvenih riba ili koralnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste bezbjedno ronili u vodi – rekao je Przemislav Kaprzak, 39-godišnjak instruktor ronjenja.

– Prvi put smo se spustili pet metara, ali možete vidjeti sve do dna – olupine, pećina – veličanstveno je – istakao je Jerži Novacki, ronilac.

Direktor bazena naveo je da će bazen koristiti i vatrogasci i vojska. Postoji mnogo scenarija za obuku, a takođe možu testirati različitu opremu.

Tokom dvije godine potrebne za izgradnju bazena upotrijebljeno je oko 5.000 kubnih metara betona, a izgradnja je koštala oko 40 miliona zlota (8,9 miliona eura, 10,6 miliona dolara).