in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

EA odgovorio Ibrahimoviću, tvrde da imaju prava na korištenje njegovog lica i imena

Prekjučer se Zlatan Ibrahimović zapitao kako to da EA Sports preko FIFA igara zarađuje prikazujući njegovo ime i lice, a njega niko nije pitao za odobrenje.

Do tog je pitanja vjerovatno došlo nakon vijesti da je EA Sports platio 40 miliona funti Davidu Beckhamu kako bi se pojavio u FIFA igrama. Sasvim očekivano, iz Electronic Artsa su odmah ponudili odgovor.

– Mi imamo ugovorna prava za korištenje izgleda i imena fudbalera u svojim igrama. Te licence osiguravamo direktno od ligaških takmičenja, timova i individualnih fudbalera. Uz to, radimo s FIFPro organizacijom da bismo uključili što više fudbalera i kreirali autentičnu fudbalsku igru. U ovom slučaju, prava na korištenje izgleda igrača dobili smo kroz ugovor s klubom AC Milan – izjavili su predstavnici Electronic Artsa za portal Eurogamer.

Međutim, Ibrahimovićev menadžer Mino Raiola vjeruje kako je priča drugačija. On tvrdi kako AC Milan kao klub ne može posjedovati prava na individualne igrače, te da EA Sports već deset godina izbjegava raspravljati s njim o pravima na igrače. Na kraju se zaprijetio da bi zbog toga mogli ići na sud.

Cijela situacija je u suštini dosta bizarna. Zlatan Ibrahimović kaže kako ni na koji način nije vezan uz FIFPro organizaciju, a učestvovao je na ceremonijama iste. Isto tako kaže da Electronic Artsu nije dao odobrenje za korištenje svog izgleda, a prije četiri godine radio je intervju upravo vezan uz svoju karticu u FIFA Ultimate Team modu.