in

LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nebeski spektakl: Jupiter i Saturn su nevjerovatno blizu, najbliže u posljenjih 800 godina

Jupiter i Saturn kreću u kosmički ples – dvije planete će se približiti jedna drugoj do te mjere da će na nebu izgledati kao da se dodiruju. Ovaj događaj zaista je poseban dijelom i zbog njegove rijetkosti, barem u razmjeru ljudske ere – posljednji put mu se moglo svjedočiti 4. marta 1226. godine.

Astronomski događaj u kojem se nebeska tijela poravnavaju zove se konjukcija. S obzirom da konjukcija u ovom slučaju uključuje dva najveća plinovita diva u našem sistemu, ona nosi ime ‘velika konjukcija’. Planete se, naime, jedna drugoj relativno približe svake dvije decenije – no ne na tom nivou kakav će biti krajem decembra, prenosi Business Insider.

– Da budem iskren, ova konjukcija je zaista posebna zato jer su planeti jako blizu jedan drugom – komentarisao je Patrick Hartigan, profesor astromonije sa univerzitetu Rice.

Kako posmatrati konjukciju?

Na noć zimskog solsticija Jupiter i Saturn bit će na vizuelnoj udaljenosti od petine poluprečnika punog Mjeseca. Naravno, planete će u stvarnosti biti puno udaljenije – više od četiri puta više od udaljenosti Zemlje i Sunca, no ako ih gledamo sa Zemlje, izgledat će kao jedna vrlo svjetla tačka.