in

Snapchat predstavio konkurenta TikToku i najavio nagrade od čak milion dolara za viralne videozapise

TikTok sad ima još jednog konkurenta na tržištu. Kompanija Snap lansirala je Spotlight, novi odjeljak u svojoj aplikaciji koji će prikazivati videozapise koje su kreirali korisnici.

Iako ovo nije prvi put da aplikacija ističe videozapise korisnika, prvi put je da se ti videi nalaze na posebnom mjestu, odnosno da su istaknuti. U slučaju da to nije dovoljna motivacija ljudima da stvaraju sadržaj, Snap se odlučio platiti određenim korisnicima za takve sadržaje.

Kompanija planira plaćati ukupno do milion dolara dnevno korisnicima za kreiranje i dijeljene svojih klipova u aplikaciji.

Po načinu funkcionisanja, Spotlight je sličan TikToku i Instagramu. Algoritam određuje koji će se videozapisi pojavljivati u feedu korisnika, sadrži automatsku reprodukciju vertikalnih videa, a za prebacivanje videa koristi se scroll ili swipe. No, kod Spotlight-a većina videa će biti anonimna, što bi korisnicima moglo biti vrlo zanimljivo.

Korisnicima je vjerovatno najuzbudljiviji dio obećanje kompaniju o potencijalnim isplatama. Kompanija nije podijelila tačno koliki iznos planira isplaćivati i kojim korisnicima, ali isplate će se očito temeljiti na formuli koja “nagrađuje Snapchatere prvenstveno na temelju ukupnog broja jedinstvenih prikaza videozapisa koje Snap dobije u danu”.

Kompanija je obećala potrošiti milon dolara dnevno do kraja godine. Dugoročno, kompanija Snap planira uvesti oglašavanje u Spotlight, pa nije teško zamisliti kako bi se isplate mogle pretvoriti u tradicionalnu podjelu prihoda tog tipa, piše Engadget.