in

Kompanije ubrzavaju digitalnu transformaciju pod pristikom pandemije koronavirusa

Lideri organizacija širom svijeta, posebno u tehnološkom sektoru, na pozitivan način gledaju pandemiju koronavirusa jer im je ubrzala digitalnu transformaciju te pokazala koliko prostora u tom smislu postoji.

I ne samo to, troškovi su smanjeni, efikasnost povećana i jasno je da više nema potrebe za vraćanje na “stare staze”.

Otkrilo je to IBM-ovo globalno istraživanje s izvršnim direktorima većih organizacija, u kojem se vidi da njih šest od deset tvrdi kako im je digitalna transformacija ubrzana otkako se svijet nalazi u problemima s pandemijom.

Ali, vrijedi reći da su lideri kao nikad prije prepoznali ulogu koju imaju ljudi unutar njihovih organizacija. Svjesni su da bez njih nikad ne bi postigli sve što su postigli, ali svjesni su i da u nadolazećem periodu dodatno prijeti premorenost zaposlenih, nedovoljne vještine u obavljanju novih dijelova posla, ali svjesni su i da je kompleksnost organizacije samog posla na višim nivoima pa neće biti lako izvesti sve ovako na daljinu.

Ipak, 74 posto ispitanih izvršnih direktora vjeruje da su pomogli zaposlenicima naučiti potrebe vještine za savladati postojeći posao na adekvatan način. Istovremeno, s tim se slaže samo 38 posto zaposlenih, što dovoljno pokazuje nesrazmjer u stavovima i općenito pogledu na obavljanje posla u ovim uvjetima.

Razlika u pogledima bilježi se i po pitanju pružanja podrške vezane uz fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih. Čak 80 posto direktora vjeruje da pruža ono najbolje po tom pitanju zaposlenicima, ali s time se slaže svega 46 posto zaposlenih. Iako je nesrazmjer očekivan, kad je u tolikoj mjeri, onda se potvrđuje da na daljinu lideri još teže prepoznaju potrebe svojih zaposlenika te teško uspijevaju biti s njima “na istoj valnoj duljini”.

Da ovo istraživanje ne treba odbaciti potvrđuje uzorak od 3800 ispitanih izvršnih direktora u 20 zemalja i 22 industrije. Tako nešto daje itekako dobar uvid u razmišljanja, stavove i planove onih koji donose odluke na najvišim nivoima.