in

Cisco pokrenuo vlastiti CDN servis kao konkurenciju Cloudflareu

Tržište koje se tiče mreža za dostavu sadržaja (CDN) postaje konkurentnije nakon najave da se u njega aktivnije uključuju velikani kao Cisco, Qwilt i Digital Alpha. Ideja im je dati ponudu baziranu na Open Caching s britanskim telekomom BT, koji bi im trebao biti glavni i najmoćniji klijent, top prioritet u svakom smislu.

Naime, video sadržaj razvija se velikom brzinom, 4K je odavno standard, a 8K polako preuzima kormilo, zbog čega raste potreba za kapacitetom mreža i jasno je da ga treba povećavati. Istovremeno, internetski videopromet trebao bi činiti oko 82 posto ukupnog internetskog prometa do 2022., što je rast od 73 posto u odnosu na 2017. godinu

Spomenuti velikani u tome su prepoznali priliku i uključuju se na CDN tržište kako bi ponudili rješenja za nova vremena. Infrastrukturu, znanje i mogućnosti u globalu imaju te će to itekako iskoristiti. Na zadovoljstvo korisnika, koji uvijek pozdravljaju konkurentnost, nezavisno o kojem se tržištu radilo.

Inače, Open Caching, na kojem će se bazirati ponuda novog trojca na CDN tržištu, je otvorena arhitektura razvijana i podupirana od strane Streaming Video Alliance. Ta platforma nudi infrastrukturu za dostavu sadržaja unutar mreža pružaoca usluga i “pretvara” je u globalni CDN s otvorenim API (aplikacijski programski interfejs) za izdavače.

Ta nova CDN ponuda će nuditi mogućnosti Digital Alphe, kombinirano s Qwiltovom dostavom sadržaja. Sve će se bazirati na Open Caching i Ciscovom rubnom računarstvu i mrežnoj infrastrukturi. Na taj način će pružaoci usluga svih veličina širom svijeta dobiti rješenja koja su im potrebna za neometan rad.

Iz Cisca navode da će zajedno s Qwiltom i Digital Alphom ponuditi temelje za neometan rad mreža u 5G eri, kad potrebe korisnika postaju izraženije nego ikad prije, što se jasno vidi po konzumiranju video sadržaja…