in

Pismo prodano za 210.000 eura: Gaugin i Van Gogh dopisivali su se o odlascima u bordele

Njihov umjetnički dijalog bio je nezustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu

Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin, u kojem opisuju posjete bordelima i govore o budućnosti umjetnosti, prodano je na aukciji za 210.600 eura.

Pismo je kupila u utorak u Parizu Zaklada Vincenta van Gogha i izložit će ga u svom muzeju u Amsterdamu. Umjetnici su napisali to pismo francuskom slikaru Emileu Bernardu krajem 1888. tokom boravka u francuskom gradu Arlesu, gdje fondacija također ima muzej.

Pismo, napisano sedam dana nakon što se Francuz Gauguin pridružio Nizozemcu Van Goghu u njegovoj kući u Arlesu, govori Bernardu o njihovim raspravama o umjetnosti i njihovom radu.

-Sada nešto što će te zanimati – posjetili smo neke bordele i vjerovatno ćemo tamo često kako bismo radili- stoji u pismu.

-Gauguin trenutačno radi na platnu istu noćnu kafanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti divna stvar- nastavlja se u pismu.

Fondacija Vincenta van Gogha je priopćila da je to pismo najvažniji dokument van Gogha koji ne posjeduje nijedan muzej te da je to jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.

-Njihov umjetnički dijalog bio je nezaustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu- navodi zaklada.

Van Gogh opisuje Gauguina u pismu kao “neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijom.”

Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali se njihov odnos pokvario. Otišao je nakon što je Van Gogh pretrpio živčani slom i odsjekao si dio uha.