in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stiže novi tehnološki div: Saudijska Arabija ulaže 1,5 miliona dolara u firmu najbogatijeg Indijca

Mukeš Ambani ima ambiciju da napravi tehnološko carstvo, koje će da parira Amazonu i Alibabi

Za manje od dva mjeseca indijski milijarder, Mukeš Ambani, prikupio je više od 15 milijardi dolara investicija da bi podstakao svoje tehnološke ambicije, od Facebooka i vodećih investitora Silicijumske doline “Silver Lake”-a i “TPG”-a.

Sada je privukao novog moćnog investitora sa dubokim džepom: Saudijsku Arabiju. Fond za javna ulaganja (PIF) platiće 1,5 milijardi dolara za 2,3 posto udjela u “Jio Platforms”, digitalno-tehnološkom ogranku Ambanijevog šireg konglomerata “Reliance Industries”.

Posao je sklopljen juče, a procjenjuje se da je vrijednost platforme “Jio Platforms” oko 68 milijardi dolara.

To je deseta velika investicija u Ambanijev ogranak od aprila, kada je Facebook uložio 5,7 milijardi dolara, i tako sklopio jedan od najvećih ugovora u svom poslovanju. Zapravo, taj ugovor je ulaznica za djelovanje na rastućem internet tržištu u Indiji, na kojem će američki div imati ključno uporište.

Kompanija za društvene mreže ima na stotine miliona korisnika u Indiji i već je uložila ogromna sredstva u sopstveni rast, ali je nailazila na niz regulatornih prepreka posljednjih godina. Zahvaljujući bliskom prikupljanju sredstava i nedavnoj prodaji akcija u vrijednosti od 7 milijardi dolara, “Reliance Industries” je saopćio da je sada bez dugova.

Njen neto dug je na kraju marta iznosio 1,61 biliona rupija (21 milijarda dolara).

Ambani, najbogatiji čovjek Indije, pokrenuo je “Jio” kao telekomunikacionu mrežu krajem 2016. godine, koja od tada broji 388 miliona pretplatnika. Ova kompanija korisnicima nudi gotovo sve usluge: od onlajn šopinga, preko instant plaćanja pa do video striminga.

Analitičari kažu da je krajnja ambicija Ambanija da izgradi još jednu globalnu tehnološku kompaniju, koja može da parira Googlu, Amazonu, Alibabi. Podrška SA će svakako biti od vitalne važnosti za ostvarenje te ambicije, budući da ova zemlja već ima nekoliko ulaganja u gigantima kao što su Uber i Tesla.