in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šetali su plažom pa pronašli divovsko čudovište : Noć prije bili su veliki valovi, to ju je valjda izbacilo iz mora

Lignja je vjerovatno bila dugačka četiri metra i težila je više od 330 kilograma, procijenila je Grosse

Kad je vidjela tijelo divovske lignje na obali južnoafričke plaže, prvi instinkt Adéle Grosse bio je spasiti joj život.

-U početku sam je samo željela vratiti u ocean- rekla je za Live Science žena iz Cape Towna koja je na jugozapadu Južne Afrike 7. juna pronašla divovsku lignju.

-Ipak, pri pomnijem promatranju moglo se vidjeti da je mrtva- dodala je.

Pronalasci divovske lignje (Architeuthis dux) – mesožderke s najvećim očima u životinjskom svijetu, promjera čak 30 centimetara, rijetki su i obično se događaju samo jednom u nekoliko godina, rekao je Michael Vecchione, zoolog beskralježnjaka u Nacionalnom muzeju prirodne historije Smithsoniana u Washingtonu.


Grosse je rekla da je zajedno sa suprugom pronašla ostatke divovske lignje tokom jutarnje šetnje plažom Golden Mile u Britannia Bayu. “Iskreno, izgledala je kao veličanstvena prahistorijska životinja”, kaže.

Nije bilo ozljeda ni ugriza

Nije jasno kako je uginula, ali Grosse ističe kako su noć prije bili veliki valovi i misli da su oni izbacili ovu prelijepu lignju na plažu.

– Tražili smo tragove ugriza ili ozljede i stvarno nismo mogli ništa pronaći- rekla je Grosse.

Nakon što je je objavila nekoliko slika na društvenim mrežama, Grosse se uspjela povezati s Wayneom Florenceom, kustosom morskih beskralješnjaka u muzejima Iziko u Južnoj Africi. Florence i njegov tim uzeli su lignju i spremili je u zamrzivač gdje će biti do temeljitog proučavanja DNK i anatomije nakon završetka mjera izolacije zbog epidemije COVIDA-19, navodi se u izjavi muzeja.

Lignja je vjerovatno bila dugačka četiri metra i težila je više od 330 kilograma, procijenila je Grosse.

Ipak, prema dosadašnjim istraživanjima, to je zapravo relativno mali primjerak jer ženka divovske lignje može biti dugačka i do šest metara.