in

PlayStation 5 mogao bi donijeti loše vijesti za pirate, možda i za kupce polovnih igara

PlayStation 4 konzola dosta se dugo opirala hakiranju, no mogućnost pokretanja piratskih igara na kraju je bila omogućena uz određene kompromise. S obzirom na to da znamo kako će PlayStation 5 koristiti istu arhitekturu hardvera kao i aktualna “četvorka”, u teoriji bi to moglo ubrzati proces hakiranja buduće konzole. Međutim, moglo bi se dogoditi i da piratstvo u potpunosti izostane s te konzole.

Naime, Sony je prošle godine patentirao svoj DRM sistem baziran na blockchain tehnologiji. Definicija blockchaina nije skroz jednostavna, ali recimo da se tu radi o jednosmjernom lancu podatkovnih blokova unutar kojega svaki novi dio ovisi o vrijednosti prethodnog dijela. U prijevodu, DRM sustav na blockchainu omogućio bi decentraliziran sustav zaštite, što bi pred hakere i pirate postavilo gotovo nemoguću prepreku.

E sad, još uvijek nema potvrde da bi PlayStation 5 mogao koristiti Sonyjev novi DRM, iako su šanse za to prilično velike. U slučaju da se ovaj oblik zaštite koristi, to bi možda značilo i da će konzola morati biti povezana s internetom – nešto što nije slučaj s PlayStationom 4.

Ipak, ako do toga i dođe, jedna je donekle pozitivna stvar koja bi iz toga mogla proizaći. DRM sustav na blockchainu omogućio bi nam prodaju digitalnih igara u našem vlasništvu – nešto što danas nije moguće ni na jednoj platformi, pa čak ni na PC-u. Doduše, ovo možda i nije razlog za veselje jer bi u tom slučaju vjerojatno netko drugi diktirao pošto prodajete igru, odnosno uzimao proviziju od svake sljedeće prodaje. Isto tako, moguće je da ćemo prodajom korištene igre iznos dobiti isključivo na račun za PlayStation, što bi značilo da ga moramo potrošiti na neku novu igru.

(hcl.hr)