in

League od Legends: Ekipa SSG novi svjetski prvak, pokupili nagradu od 1,7 miliona dolara

Svako ko prati internacionalnu scenu u League of Legendsu, zna koja regija dominira u takmičenjima – bilo to osvajanjem posljednjih pet svjetskih prvenstava ili dva od tri MSI naslova, korejskim timovima finala nisu nepoznat pojam.

Zato, nije ništa čudno što su se u finalu sedmog svjetskog prvenstva opet sukobili – prošlogodišnji finalisti.

Naime, 2017 World Championship održan je u Kini, a finale se je igralo u olimpijskoj areni Beijing National Stadium poznatiji kao Ptičje gnijezdo. Na toj pozornici opet su se sukobili branioci prošlogodišnjeg naslova SK Telecom T1 te osvajači drugoga mjesta Samsung Galaxy.

SKT je ove godine imao malo teži put do finala gdje su u četvrt i polufinalu bili na rubu ispadanja, ali iskustvo i vještina je pokazala kako su još jednom zaslužili svoje mjesto u posljednjoj borbi prije podizanja pehara. S druge strane, SSG su imali čistiji prolaz do finala gdje su u četvrt i polufinalu pobijedili s 3:0 odnosno 3:1.

Upravo zbog toga, mnogi su očekivali kako će bitka za trofej odvijati kroz svih pet mečeva. No, za razliku od prošle godine kada je SKT osvojio naslov s rezultatom 3:2, ove godine SSG s čistom pobjedom od 3:0 osvaja pehar, skida SKT s trona te osvaja oko 1,724,000 dolara.

Inače, ovogodišnji nagradni fond iznosio je 4.59 miliona dolara gdje su na početnih 2.25 miliona fanovi nadodali 2.35 kupovinom Championship Ashe te Championship Ward odjeće. Također, vrijedi napomenuti kako će na iznos prikupljen od fanova, Riot Games isto toliko uplatiti u dobrotvorne svrhe što je uvijek lijepo za vidjeti jer je poznato kako gamerima donacije nisu strani pojam.