in

Profesionalni igrač CS:GO-a dobio petogodišnji ban

Nakon što je prošli tjedan uhvaćen u varanju tokom finala Extremesland Asia u online FPS-u CS:GO, profesionalni igrač Nikhil ‘forsaken’ Kumawat je prema odluci Esports Integrity Coalitiona dobio petogodišnji ban.

Prilično blaga kazna obzirom da je riječ o tako važnom natjecanju s fondom nagrada od 100.000 dolara, te da je Kumawat prije godinu dana bio banan na dvije godine iz svih natjecanja ESL-a.

Kao član CS:GO tima OpTic India, Kumawat je igrao u finalu turnira eXTREMESLAND Asia protiv ekipe Revolution. U jednom trenutku je došlo do gužve i meč je bio zaustavljen na 20 minuta nakon što su suci zaključili da se nešto čudno događa, te odlučili zaviriti u sumnjivo računalo.

Kumawat je isprva odbijao suradnju i nije im želio predati kontrolu nad računalom, te je nakon natezanja izašao iz igre i brzinski zatvorio i obrisao program koji je radio u pozadini što nije prošlo nezapaženo.

Prema riječima esports savjetnika Roda Breslaua, Kumawat je koristio aimbot i wallhack cheatove tokom partije u nekoliko navrata, a naknadno je utvrđeno da je iste rabio i na turniru ESL India Premiership na kojem je njegov tim OpTic India pobijedio igrajući 2:0 u finalu protiv ekipe Team Slaughter Rage Army.

Iako je Esports Integrity Coalition pokušao stupiti u kontakt s Kumawatom i dati mu priliku da se brani, isti im se nije javio, no dao je izjavu za AFK Gaming u kojoj se ispričao za svoje ponašanje i naglasio da njegovi suborci nisu imali pojma o tome da vara. Slaba utjeha za njih, obzirom da je OpTic India netom po otkrivanju skandala raspustio čitav tim iako na diskovima ostalih članova nakon pregleda nisu pronađeni nikakvi sumnjivi programi.

Nakon što je prije godinu dana doveden u vezu s korisničkim računom „rektmao“ koji je uhvaćen u varanju, Kumawat se branio kako je bio njegov originalni vlasnik, ali ga je prije određenog vremena prodao. ESL India je tada prihvatio objašnjenje, iako je zbog kršenja Valveovih i ESL-ovih pravila koja zabranjuju prodaju korisničkih računa na Steamu dobio pedalu sa svih ESL-ovih profesionalnih natjecanja.