in

Fortnite ove jeseni igrače nagrađuje sa 10 miliona dolara

Tek što je završila ljetna shema Fortnite Battle Royale turnira pod nazivom Summer Skirmish, Epic Games je najavio i jesensku.

Fortnite Fall Skirmish trajat će šest sedmica, a u tom će se periodu igrači boriti za ukupni nagradni fond težak 10 miliona dolara.

Epic Games je u maju objavio kako su osigurali 100 miliona dolara za jednu sezonu Fortnite turnira, odnosno Fortnite World Cup 2019.

Bio je to jasan znak da Epic želi svoju igru vidjeti među najpopularnijim esport naslovima na svijetu. S takvim nagradnim fondom ne može se mjeriti niti jedan esport. Ovog ljeta krenulo je trošenje spomenutog novca.

Fortnite Summer Skirmish serija natjecanja trajala je osam sedmica, tokom kojih je podijeljeno osam miliona dolara. Na velikoj završnici u sklopu PAX Westa u Seattlu na kraju je slavio Morgausse, praktički nepoznati streamer i amaterski igrač koji je osvojio 250 hiljada dolara.

Sedam dana nakon što je Morgausse u Seattleu osvojio svoju nagradu, Epic Games je najavio novu seriju turnira pod nazivom Fortnite Fall Skirmish.

Teško da će Epic Games uvelike mijenjati iskušan model, Tako ćemo vjerovatno i ove jeseni vidjeti različite formate natjecanja na kojima će igrati poznati streameri, profesionalni igrači i amateri.

Fall Skirmish će trajati šest sedmica, a ukupni nagradni fond iznosi čak 10 miliona dolara. Možda još jedan amater podigne glavnu nagradu i još kvalitetnije zakorači u profesionalnu karijeru, bilo kao streamer ili pak profesionalni igrač. Epic Games će više detalja objaviti krajem sedmice.

U vrijeme kada se velike esport lige poput Overwatch League i League of Legends Championship Series okreću održivim poslovnim modelima u kojima su timovi franšize (struktura poput one u NBA), Epic Games s Fortniteom gleda u drugom smjeru.

Shvaćaju faktor sreće u igri, ali i koncept u kojem glavnu nagradu može osvojiti bilo tko. Upravo je to učinio Morgausse kojeg je prije početka natjecanja na Twitteru pratilo 400 ljudi.

Nakon osvajanja Fortnite Summer Skirmisha ta se brojka popela na 24 hiljade. Niti on sam nije mogao vjerovati što mu se dogodilo. Nema kupovanja mjesta u ligi.

Otvorene kvalifikacije i jednaka prilika za sve. Ko zna, možda idući pobjednik bude baš vaš prijatelj, susjed ili poznanik s kojim povremeno zaigrate Fortnite.

 

(Index.hr)