in

PUBG ima veliki problem i on se zove Call of Duty

Tek što je uspješno oborio godišnji rekord kao jedina igra koju je aktivno igralo više od milion igrača, PUBG dio je te publike izgubio.

Jučer smo pisali o tome kako je PlayerUnknown’s Battlegrounds postao prva igra koju je 365 dana za redom na Steamu igralo više od milion igrača istovremeno. Prilikom pisanja te vijesti, međutim, zaboravili smo kucnuti o drvo – taman kad je oborila rekord, igra južnokorejskog studija Bluehole izgubila je dio svoje publike i prekinula svoj niz.

Statistike sa servisa SteamDB pokazuju da je broj igrača koji su tokom jednog dana zaigrali PUBG po prvi pao ispod brojke od milion – jučer je, naime, igru zaigralo 960.000 igrača, čime je igra ostala kratka za 40.000 virtualnih vojnika kako bi nastavila s poboljšanjem svog rekorda.

Taj pad vjerovatno nije slučajan jer je PUBG jučer dobio jednog velikog konkurenta, iako trenutno tek u probnoj verziji. Igrači koji su naručili Call of Duty: Black Ops 4 mogli su taj dan početi s isprobavanjem Blackouta, battle royale moda svojstvenog novom nastavku tog serijala.

Iako je rekordni niz PUBG-a prekinut, ostaje vidjeti hoće li broj igrača nastaviti padati ili se radi o svojevrsnoj anomaliji. Pojava Blackouta u svakom se slučaju poklopila s velikim i nesretnim događajem u životu PUBG-a. Znači li to da će njegovi tvorci početi mjeriti vrijeme kao „prije i poslije nakon što se pojavio Blackout“ još uvijek ostaje otvorenim pitanjem.

(HCL)