in

Steam mijenja svoj stav o korištenju AI-a unutar igara

Valve je donio nova pravila o tome kako će Steam postupati s AI sadržajem, što izgleda kao promjena u prethodnom stavu platforme. Korištenje umjetne inteligencije u igrama uzrokovalo je rasprave u industriji, a Steamova najnovija ažuriranja pravila mogla bi dodatno potaknuti tu debatu.

U lipnju 2023., korisnici su tvrdili da Steam zabranjuje igre s AI-generiranim sadržajem. Valve je tada objasnio svoj stav, ističući da podržava korištenje AI alata u razvoju igara i da radi na uključivanju u postojeće recenzije. Sada, nakon najnovijeg ažuriranja, čini se da je Steam promijenio pristup AI sadržaju.

Steam uvodi promjene u upravljanju igrama s AI-generiranim sadržajem. Developeri moraju sada otkriti koriste li takav sadržaj u svojim igrama, a također moraju garantirati da taj sadržaj nije nelegalan. Također, igrači mogu prijaviti nezakoniti AI sadržaj putem Steam-ove nadogradnje. Iako je Steam otvoreniji prema AI igrama, iznimka je sadržaj za odrasle stvoren AI-om u stvarnom vremenu. Ipak, Valve najavljuje daljnja istraživanja i mogućnost promjene odluke.

Gaming industrija nije jednoglasna o ulozi generativne AI u igrama. Dok se neki tvrtke potpuno posvećuju AI-u, drugi izražavaju zabrinutost zbog mogućih negativnih utjecaja na radna mjesta i izgled igara. Steamova nova pravila dodatno će pratiti kretanje industrije u idućim mjesecima.