in

PlayStation 5 će biti otkriven na E3 2018.

Ako ne računamo „Nintendo Wii U“, trenutna generacija konzola je startala krajem 2013. godine. To bi značilo da će ove godine završiti ciklus od 5 godina.

Prema nekim izvorima koji su predvidjeli dolazak međugeneracijske konzole „PlayStation Pro“ kao pojačane inačice četvorke stižu vijesti kako će „Sony“ prikazati „PlayStation 5“ na nadolazećem događaju kojeg svi jedva čekamo, a to je E3 2018.

Iscurile su brojne informacije, procesor će i dalje biti 64 bitni sa x86 arhitekturom baziran na Intelovoj i9 seriji te će imati 16 jezgri sa 32 threada, a radni takt se očekuje da će biti povećan sa baznih 2,9 na oko 3,7 GHz. GPU će ovoga puta biti napravljen u saradnji sa „Nvidiom“ i trenutačno novom Turing arhitekturom koja bi u trenutku kada PS5 dođe na tržište trebala, unatoč kriptominingu, pojeftiniti, a memorija će biti udvostručena tako da će iznositi 16 GB GDDR6 memorije.

Sve će to omogućiti performanse od oko 16 triliona operacija u sekundi ili skraćeno 16 TFLOPS-a. S obzirom da su igre sve veće sadržajem, HDD će biti ponuđen sa minimalno 4 TB-a, iako se očekuje nekoliko verzija konzola sa većim skladičnim kapacitetom (8 ili 12 TB-a) za one koji će preferirati isključivo nabavku digitalnih igara.

Unatoč predviđanjima, optički medij neće biti mrtav te će tako PS5 imati podršku za 4K Blu Ray diskove što sa „PlayStationom Pro“ nije bio slučaj. Kako će tada 4K prikaz biti standard, sve igre će biti rađene nativno u 4K rezoluciji pri 60 FPS-a, a spominje se mogućnost prikaza u 8K pri 30 FPS-a.

Dual Shock 5 će najvjerojatnije biti sličnog dizajna jer se „Sony“ po tom pitanju i dalje vodi politikom – Što valja, ne treba mjeniati već samo poboljšati. Cijena bi se trebala kretati oko 450 dolara odnosno 450 eura za naša područja, a izlazak konzole bi trebao biti zakazan za 10. mjesec 2019.

Sada samo ostaje nestrpljivo čekati dva i pol mjeseca kada će „Sony“ otkriti detaljne informacije i konačni izgled konzole.