in

Ne, nije šala: World of Tanks od sada možete igrati u battle royale modu!

Mnogi su mislili da se radi o prvoaprilskoj šali ali je Battle Royale mod stigao i u World of Tanks, doduše za sada samo na Sandbox serveru.

Ovaj mod je naravno inspirisan ogromnom popularnošću igara kao što su Playerunknown’s battlegrounds ili Fortnite. Mehanika je vrlo slična i u World of tanks – pojavljujete se negdje na mapi dimenzija 3×3 km zajedno sa još 40 igrača, svi traže municiju, nove tenkove i druge dodatke dok se mapa postepeno smanjuje a onaj koji posljednji ostaje živ je pobjednik runde.

U World of tanks varijanti ne možete birati tier s kojim počinjete borbu – uvek je to Tier IX laki tenk, ali možete birati između T-54 light, Ru 251, WZ-132A i T-49 (ne sa trol nego sa običnim topom) a svi tenkovi su u nekoj crvenoj varijanti. U garaži nemate posade, dodatke, opremu, bilo šta na tenku, takav je kakav je. Kada se nađete na mapi jurite mjesta označena dimnim bombama različitih boja kako biste skupili dodatnu municiju (počinjete sa jako malim brojem AP i solidnim brojem HE granata), opremu, dodatke, skilove za posadu i slično. Na određenim mjestima se mogu naći i novi tenkovi – Tier X ali nećete znati koji je tenk na kojoj lokaciji dok na nju zapravo ne uđete. Onda morate stajati 10 sekundi u tom prostoru kako biste zamijenili tenk za jači. Prilikom zamjene vam se health vraća na 100 posto ali treba imati u vidu da se i municija resetuje na početne vrijednosti za taj tenk. Sa druge strane oprema, potrepštine, skilovi za posadu i slično ostaju.

Osim što je mapa potpuno nova tu su i nove mehanike, prije svega vezano za spotovanje – u standardnom modu vaš tenk spotuje sve u krugu od 360 stepeni dok u Battle royale imate vidno polje od samo 120 stepeni, dok je svuda okolo vaš vidni prostor smanjen četiri puta. Također postoje i nove opcije za skrivanje – možete isključiti vaš motor pritiskom na taster “N” i na taj način biti više prikriveni. Također bez obzira što ste spotovali neprijatelja nećete znati ko je on niti koliko ima HP sve dok ne uperite nišan direktno u njega što dosta otežava odluku da li krenuti u obračun ili ne. Obratite pažnju da se ne možete doveka skrivati jer se u battle royale mapa stalno smanjuje a vaši protivnici u međuvremenu mogu pokupiti jače tenkove i dodatke.

Za sada je Battle Royale mod ograničen na Sandbox server što znači da ćete morati da skinete novi klijent kako biste igrali ovu varijantu. Dobra stvar je što ne morate imati bilo kakve dodatne privilegije da biste ovo probali – radi na svim standardnim nalozima na EU serveru.

Također je naglašeno da su performanse lošije nego na standardnom WoT serveru što znači da se preporučuje samo onima sa nešto jačim računarima. Ponekad ćete videti neke zgrade koje nemaju teksture i slično, ali to je i za očekivati s obzirom da se radi od testnom okruženju. Da li će se i u kojoj formi pojaviti i na standardnom serveru za sada još uvijek ne znamo ali djeluje dosta zanimljivo.

(B92)