in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Hakerski napad: Snimke Grand Theft Auta 6 koje kruže internetom su prave

Gaming

Grand Thef Auto 6 koji je zahvaljujući hakerskom napadu u nedjelju završio na internetu opisan je kao jedan od najvaćih u historiji gejminga.

Rockstar Games javlja da još nisu sigurni kako je mrežni napad uopće uspio, ali potvrđuju da ono što se širi internetom zaista jesu scene iz igre.

Snimke je na stranici GTAForums objavio korisnik pod imenom teapotuberhacker.

Haker tvrdi da je podacima dobio pristup probojem u Rockstarov interni feed u Slacku, nakon čega je od Rockstarovih šefova tražio otkupninu ako ne žele da još više dijelova igre završe na internetu.

Haker, doduše, nije objavio samo video materijale iz igre – otkrio je izvorni kod, sadržaje same igre i testne verzije Grand Theft Auta 5 i Grand Theft Auta 6, što bi moglo nanijeti štetu kompaniji, piše BBC.

Iako su izvornu objavu na GTAForums izbrisali moderatori, sadržaj se raširio po društvenim mrežama. Kompanija je kao odgovor naredila brisanje sadržaja s YouTubea i Twittera. Ono što se vidjelo u videima su testovi animacija, izgledi nivoa i nekoliko demonstracija same igre koji, među ostalim, potvrđuju da će igra po prvi put imati igrivog ženskog protagonista.

Hakiran sadržaj također otkriva da će se igra odvijati u izmišljenoj verziji Miamija, mjestu u kojem se odvijao GTA: Vice City iz 2002.

Kompanija je u sklopu objave u ponedjeljak izrazila ‘ekstremno razočaranje zbog širenja neobjavljenih dijelova igre na ovaj način’.

“Naš rad na sljedećoj igri Grand Theft Auto nastavit će se po planu te ćemo ostati posvećeni donošenju iskustva vama, našim igračima, koje će uistinu nadmašiti vaša očekivanja”, pišu iz Rockstara.

Kompanija je, naime, početkom godine potvrdila da radi na novom nastavku GTA, a insajderi pretpostavljaju da će naslov izaći između 2024. i 2025.

Neki fanovi pretostavljaju da će procurene informacije dovesti do dodatne odgode igrinog izlaska, ali vodeći ljudi kompnije tvrde da ne očekuju ‘dugotrajni učinak na razvojni proces trenutnih projekata’.

GTA 5 je od izlaska 2013. prodan je u više od 170 milijuna kopija što ga čini jednom od najuspješnijih videoigara svih vremena.

Mod za više igrača GTA Online je u 2020. navodno zaradio više od 900 miliona dolara.