in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PlayStation 5 beta verzija novog korisničkog interfacea donosi nove party chat opcije i glasovne komande

Glasovne komande moguće je aktivirati rečenicom: “Hey, PlayStation!”

Sony trenutno radi beta testing novih opcija za PlayStation 5 koristeći feedback od igrača. Nova beta verzija softvera pojavit će se na konzolama danas, a uključuje nove party chat opcije, razna poboljšanja povodom igara i accessibility opcija kao i nove UI segmente.

Kako je i opisano na PlayStation Blog-u, Sony ukazuje na nove opcije koje dolaze.

Sony je izjavio će “Parties” sistem na PlayStation-u 5 dobiti izmjene. Igrači će sada moći da započnu “otvorenu partiju” kojoj se može pridružiti bilo ko. Svi vaši prijatelji će moći da je vide i pridruže joj se bez mnogo razmišljanja. Zatvorene partije će i dalje će biti dostupne.

Oni na PlayStation 4 konzolama također će od sada biti u kontroli povodom individualne jačine zvuka u chatu za svaku osobu u partiji, nešto što je već moguće na PlayStation-u 5.

Sony također vrši promjene za Game Base ili PlayStation 5 meni na kojem pravite partije, pozivate prijatelje i gledate poruke. Sada, ova sekcija menija bit će podijeljena na tri taba: Friends, Parties i Messages. PlayStation kaže kako bi ovo trebalo igračima da omogući brži pristup onome što traže u tom trenutku.

Što se UI segmenta tiče, bit ćete u mogućnosti da poredate igre po žanru. Sortiranje je ranije bilo ograničeno na alfabetski red ili “recently played games”.

Dolazi i opcija da zalijepite do pet igara i aplikacija na home screen odjednom, te se više ništa neće ponovo izgurati van stranice koju gledate ukoliko ste to nešto otvorili skoro.

Još jedna velika promjena koja nam dolazi tiče se glasovnih komandi koje će se za početak testirati samo u Sjedinjem Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. DualSense ima ugrađen mikrofon putem koga ćete glasovnim komandama moći da kontrolišete vašu PlayStation 5 konzolu na sličan način na koji ste to radili na prethodnoj generaciji. Glasovne komande se lako pale rečenicom “Hey, PlayStation!”, što je vrlo slično načinu na koji to radite na svojim drugim uređajima. Moći ćete da ugasite glasovne komande u bilo kojem trenutku iz System Settings ekrana.

Imajte u vidu da ove promjene neće biti dostupne svima koji posjeduju PlayStation 5 konzolu još uvijek, s obziom da je u pitanju beta, objašnjava IGN.

U drugim vijestima, PlayStation je od skoro integrisao Discord u svoj sistem i time omogućio korisnicima da se povežu svoje naloge sa svojim konzolama.