in

Star Citizen u 2017. zaradio je više nego sve druge igre na Kickstarteru zajedno

Apsolutni rekorder crowdfunding kampanja u svijetu videoigara tokom 2017. prikupio je skoro 35 miliona dolara, ali ipak manje nego prošle godine.

Nekoliko je gorućih misterija na ovome svijetu, poput toga koliko je star Tommy Wiseau, što nam govori Voynichev rukopis i ko to donira sulude količine novca za razvoj igre koju znamo pod nazivom Star Citizen. Ova svemirska simulacija do sada je prikupila više od 175 miliona američkih dolara isključivo crowdfunding metodom, odnosno tako što su ljudi doslovno bacali novac na Chrisa Robertsa i njegov tim.

Od tog iznosa 34.9 miliona dolara prikupljeno je tokom 2017. godine, što znači da je Star Citizen prikupio više novca nego sve druge igre na Kickstarteru zajedno. Da stvari budu još strašnije, nije mu to prvi put, nego već drugu godinu za redom.

Ipak, u taj rezultat nije ubrojeno koliko su novca tvorci Star Citizena morali vratiti nezadovoljnim kupcima, a takvih je zasigurno bilo jer je ekipa prošle godine stalno odgađala izlazak alpha builda verzije 3.0. S druge strane, može se reći da je zarada po prvi put manja jer je za razvoj igre prošle godine prikupljeno milion dolara više.