in

ESA napominje WHO da preispita vlastitu odluku o klasifikaciji ovisnosti o videoigrama kao mentalni poremećaj

Nakon kontroverzne odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da bi se ovisnost o gamingu trebala tretirati kao mentalni poremećaj, udruga koja zastupa kompanije koje objavljuju videoigre dala je izjavu u kojoj indirektno tvrdi da WHO pretjeruje.

Prije sedam danapisalo se da je Svjetska zdravstvena organizacija dobila jednu veoma interesantnu ideju da ovisnost o gamingu klasificiraju kao mentalni poremećaj. Svakako, videoigre su uvijek krive za sve i jadni bili ako u ovom hobiju uživate nekoliko sati više. S druge strane, ako zaboravite da postoji život jer ispucavate glupe selfije i hvalite se na društvenim mrežama kako ste zgodni ili ne možete prestati tipkati po mobitelu čak ni tokom porodičnog ručka ne morate brinuti jer vi ste sasvim normalna osoba kojoj ne treba psihijatar. Međutim, pet sati s kontrolerom u ruci je veoma zabrinjavajuće i WHO vam preporučuje da preispitate životne odluke.

Pretpostavljam da nismo jedini koje je agencija Ujedinjenih naroda posvećena međunarodnom zdravlju razgnjevila svojom odlukom da je ovisnost o videoigrama mentalni poremećaj dok su ostale potencijalne ovisnosti o tehnologiji (Internet i mobilni uređaji) dobile slobodan prolaz. Entertainment Software Association (ESA), društvo koje zastupa izdavače videoigara, također se izjasnilo o ovoj temi pozivajući WHO da preispita vlastitu presudu:

Baš kao i ljubitelji sporta i potrošači svih oblika zabave, igrači su strastveni i predani svom vremenu. Očaravajući igrače više od četiri desetljeća, više od dvije milijarde ljudi širom svijeta uživa u videoigrama. Svjetska zdravstvena organizacija zna da zdrav razum i objektivno istraživanje dokazuju da videoigre nisu ovisne. Stavljanje takve službene oznake na iste bezobzirno trivijalizira stvarne probleme mentalnog zdravlja kao što su depresija i socijalni poremećaj anksioznosti, koji zaslužuju liječenje i punu pažnju medicinske zajednice. Stoga potičemo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da preokrene smjer ove predložene akcije.

Budući da Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB) još uvijek nije dobila nadopunu u kojoj stoji da je ovisnost o videoigrama mentalni poremećaj, postoji mogućnost da će WHO provesti neke preinake. Međutim, to ne znači da će u obzir uzeti i prigovor ESA.