in ,

Intel smiruje korisnike nakon otkrivanja ogromnog sigurnosnog propusta

Nakon što je jučer otkriven veliki sigurnosni propust koji pogađa većinu korisnika Intelovih procesora, kompanija se oglasila saopštenje da će stvari ubrzo biti popravljene.

Godina u računarskom svijetu nije počela dobro – otkriveno je kako brojni procesori u našim računarima imaju hardverski bug koji zlonamjernim aplikacijama može omogućiti da pristupe ličnim podacima s naših računara. Čitava stvar eksplodirala je jučer i interpretacije nisu još dovoljno precizne da bismo sa sigurnošću tvrdili koliki je opseg štete i potencijalne opasnosti, no problem je prisutan i vjerovatno ste njime pogođeni, pogotovo ako koristite Intelov procesor, bilo koji proizveden u zadnjih desetak godina.

Dobra vijest je da će se sigurnosni propusti vjerovatno pokrpati kroz ažuriranja Windowsa, Linuxa i Maca, i to vrlo brzo. Loša je vijest da je problem vrlo izgledno hardverske naravi i da će softversko krpanje imati određene posljedice na vaš procesor. Spominju se usporavanja procesora od 5-30%, što bi moglo utjecati i na performanse videoigara.

Doduše, niko još sa sigurnošću ne može precizno reći kolike će posljedice softversko krpanje imati na procesore. Intel se oglasio po ovom pitanju prilično odmjerenim saopštenjem za javnost u kojemu tvrdi da problem nije u njihovim procesorima, odnosno samom hardveru.

Iz Intela su poručili kako su po njihovim analizama u opasnosti različite vrste procesora te da u suradnji s AMD-om i ARM Holdingsom i Microsoftom rade na tome da se problem što prije riješi. U saopštenju se također tvrdi kako prosječan korisnik ličnog računara nije u velikoj opasnosti, što je na kraju krajeva istina jer ovaj problem najviše štete može napraviti na serverima. Intel priznaje da će određenog usporavanja nakon zakrpe doista biti, ali da će to ovisiti od aplikacije do aplikacije. Više informacija otkrit će iduće sedmice kada rješenja za nastalu situaciju budu lansirana.

AMD s druge strane tvrdi kako arhitektura njihovih procesora ne dopušta takve sigurnosne propuste. Međutim, u međuvremenu su se pojavili navodi da su i korisnici AMD-a pogođeni problemom, a ne zna se još ni hoće li softversko ažuriranje ostaviti posljedice i na performanse AMD-ovih procesora.