in

Incident između igrača Call of Duty završio ubistvom nevinog čovjeka

Policija je u američkoj saveznoj državi Kansas upucala i ubila čovjeka, a Call of Duty zajednica tvrdi da je njegova smrt rezultat takozvanog swattinga.

The Wichita Eagle, novine koje pokrivaju lokalne vijesti u gradu Wichita, Kansas, javile su da je prije dva dana policija pozvana u kuću gdje se navodno odigravala situacija ubistva i držanja talaca, a sudbonosni poziv stajao je čovjeka, koji je otvorio vrata, života.

Naime, kada su policijska kola stigla pred danu adresu dvadesetosmogodišnji Andrew Finch pojavio se na ulazu, a jedan od službenika policije pucao je na njega i zadao mu povredu od koje je Andrew kasnije umro u bolnici.

Poziv upućen policiji pokazao se lažnim, a više od desetaka ljudi „koji se identificiraju kao dio gaming zajednice“ izjavilo je za Eagle da je spor između dva saigrača Call of Dutyja – Miruhcle i Baperizer – zbog gubitka partije eskalirao u ovaj tragičan slučaj.

Naime, tokom rasprave koja se prenijela na Twitter, Baparizer je pozvao korisnika pod nadimkom Swautistic da prijeti Miruhcleu swattingom.

Swatting je taktika obmane policijskih službi i slanja istih na adresu druge osobe (igrača) potaknute lažnim informacijama ozbiljnih izvanrednih situacija kao što je prijetnja bombom, ubistvo, držanje talaca ili drugih navodnih događaja.

Iz nekog razloga neznana, Miruhcle je povisio ulog izazivajući obojicu da to učine pruživši im lažnu adresu, u blizini njegova doma, koja je na kraju dovela policiju na vrata Fincha.

Porodica preminulog tvrdi da je isti bio nenaoružan kad je otvorio vrata te da uopće nije igrao videoigre. Što se tiče policajca koji ga je upucao, on je trenutno na plaćenom administrativnom dopustu dok se incident istražuje.

Također, iste novine nedavno su objavile da je Los Angeleska policija nedavno uhitila dvadesetpetogodišnjeg muškarca kojeg sumnjiče da je uputio lažni poziv koji je na koncu rezultirao smrću nevinog čovjeka. Tyler Barriss uhapšen je i optužen za zvanje policijske stanice Wichita pod lažnom dojavom o prijetnji i opasnosti.

Treba istaknuti da je Barriss uhapšen 2015. zbog lažnih dojava o dvjema bombama smještenim u ABC studiju u Glendaleu, a postoji mogućnost da je bio umiješan u višestruku prijetnju bombama usmjerenim prema Call of Duty: WWII turniru, koji se odigrao ranije ovog mjeseca u Teksasu.