in

Vaša dijete igra igrice? Pustite ga, jer na taj način može zaraditi mnogo novca, a evo i kako

Životne navike mlađih generacija u potpunosti su povezane sa modernim tehnologijama, a neprestana upotreba kompjutera ili telefona im je nešto prirodno.

Još od malih nogu su naviknuti na tehnologije, pa tako još kao bebe nauče da kliknu na video na YouTubeu ili da se igraju na telefonu.

Danas nema djeteta koje se ne igra na kompjuteru ili telefonu. Vjerovatno vas kao roditelje brine to što „po cijeli dan bulje u ekran”, ali istina je da to može da bude i veoma korisno.

Možda niste znali, ali industrija video-igara je ogroman biznis čiji se prihodi mjere milijardama dolara. Riječ je o veoma ozbiljnoj industriji koja se najbrže razvija od svih biznisa na svijetu. To je dovoljna preporuka da razmislite o upisu vašeg djeteta na ITAcademy.

Ako vaše dijete zaista voli video-igre, ohrabrite ga da svoja interesovanja pretvori u karijeru u ovoj grani IT industrije. Odlična stvar je to što je školovanje za ove unosne poslove moguće pohađati preko interneta – od kuće, paralelno sa školom. Online učenje sastoji se od interaktivnog gradiva, multimedijalnog materijala i zabavnih praktičnih projekata, u okruženju koje je već dobro poznato mladima, koji većinu svog vremena provode na mreži.

U nastavku vam predstavljamo i neke od popularnijih zanimanja u gejming industriji koja nude odlične uslove rada i veliku platu.

Ovi poslovi su izuzetno cijenjeni i odlično plaćeni, a jedan od preduslova rada je – da volite da se igrate. Ako vaše dijete više voli kompjuter od školskih knjiga, ove profesije će ga zainteresovati za učenje:

1. Game Designer

Game dizajneri se bave oživljavanjem video-igara. Oni se bave koncipiranjem ideje, kreiranjem likova, okruženja, kao i načina na koji će se igrači kretati u igri i šta će tačno raditi u njoj. Oni usko sarađuju sa programerima, koji na kraju sve to treba da isprogramiraju. Kada se dođe do prve verzije igre, na red dolaze testeri igara.

2. QA Game tester

Posao QA testera je da igraju igru i traže greške koje će se neminovno pojavljivati. Njihov zadatak je da u igri urade sve što bi palo na pamet igraču kako bi se izbjegli bagovi. Ovo je zabavan, ali i veoma odgovoran posao, od kog često zavisi da li će igra uspjeti na tržištu.

3. IT menadžer

Baš kao i u svakoj industriji, neko mora da se bavi organizovanjem timova, koordinacijom između sektora i brigom o tome da svaki sektor ima sve što mu je potrebno da se posao uradi na vrijeme, uz poštovanje budžeta. Da bi neko postao uspješan menadžer u gejming industriji, neophodno je da poznaje način funkcionisanja IT industrije. Iz tog razloga, veoma se cijene školovani kadrovi koji dolaze u kompaniju, spremni da se suoče sa svim izazovima.

4. Programer

Sigurni smo da vaše dijete, ali i vi, dosta vremena provodi igrajući igre i na svom smartphoneu. Zato ne čudi što je u gejming industriji sve popularnije zanimanje i programer mobilnih igara. Sjajna vijest je to što je znanja za ovu oblast moguće savladati jako brzo, za manje od godinu dana.

5. Animator

Animatori i artisti se bave „oživljavanjem” svijeta koji su dizajneri igre osmislili, a programeri pretvorili u kod. Oni učestvuju i u početnim stadijumima razvoja igre gdje prave skice budućih likova i krajolika. Od njihove kreativnosti zavisi kako će igra na kraju izgledati.

Pored likovnog talenta, od animatora se traži i da poznaje napredne programe za 3D dizajn.

Pomozite svom djetetu da od hobija stvori uspješnu karijeru

Kao što možete vidjeti, to što vaše dijete igra igrice u stvari znači da ima afinitete prema IT industriji, koja je konstantno u potrazi za kvalitetnim kadrovima.

Prvi korak ka uspešnoj karijeri u ovoj oblasti je kvalitetno obrazovanje koje će nadograditi prirodni talenat i sklonosti vašeg djeteta kako bi ga pripremilo za rad u industriji koja ga privlači.

Nakon toga, samo nebo je granica. I zapamtite, sljedeći put nemojte mnogo da se ljutite na svoju djecu kada ostanu do kasno da igraju igre.