in ,

Hakeri napali Electronic Arts, ukrali 780 GB podataka

Izvršen hakerski napad

Hakeri su izvršili napad na servere Electronic Artsa i otuđili pozamašan broj podataka. Između ostalog, ukrali su izvorni kod za FIFU 21.

Dok kod većine vlada euforija jer je konačno prikazano nešto konkretno vezano za Elden Ring, u taboru Electronic Artsa baš ne cvjetaju ruže. Naime, serveri Electronic Artsa su pretrpjeli proboj od strane anonimnih hakera, koji su ukrali 780 gigabajta podataka, među kojima je i izvorni kod za igru FIFA 21, njezin matchmaking sistem kao i alat Frostbite Engine, navodi Hcl.hr.

Frostbite je inače temelj i drugih popularnih multiplayer igara Electronic Artsa, npr. Battlefield serijala, pa je zabrinjavajuće kako će izgledati budućnost tih igara. Za očekivati je da će EA imati velikih problema s varanjem u svojim multiplayer igrama.

Hakeri su se već pohvalili u forumskom “podzemlju” kako su svi podatci, kodovi i alati za izradu na prodaju, a dokazali su to pripadajućim snimkama zaslona. O cijelom slučaju oglasio se i Electronic Arts. Potvrdili su da je do hakerskog napada zaista došlo, ali kažu kako podaci o korisnicima nisu obuhvaćeni i ne trebaju se brinuti oko toga da je netko otuđio njihove osobne podatke.

“Istražujemo nedavni incident provale u našu mrežu, gdje je ukradena određena količina podataka izvornih kodova igara i alata za njihovu izradu. Podatci o igračima ostali su netaknuti i nema razloga vjerovati kako su privatni podatci igrača izloženi riziku”, stoji u izjavi te dodaju:

“Već smo napravili sigurnosna poboljšanja te ne očekujemo više bilo kakav utjecaj na naše igre i naše poslovanje. Aktivno surađujemo s organima zakona i ostalim stručnjacima koji su dio ove kriminalističke istrage.”

Za sada se još ne zna način na koji su hakeri uspjeli izvesti napad, kao ni što stvarno posjeduju i kako to može utjecati na igre pogođene napadom, ali ako je suditi po nedavnim slučajevima tvrtki Capcom i CD Projekt, nećemo predugo čekati na rasplet događaja.