in

LOVELOVE

Početak novog doba: Apple predstavio M1 procesor za Mac računare, dva nova Macbooka i novi Mac Mini

Današnji dan mnogi su opisivali kao dan koji bi mogao zauvijek promijeniti industriju PC računara, piše bajtbox.com.

Apple je predstavio vlastiti procesor koji je namijenjen za desktop i laptop računare, a koji je baziran na ARM arhitekturi. Od kada moderni svijet zna za računare, barem za one “klasične” kao što su desktopi i laptopi, sve se vrti oko iste Intelove X86 arhitekture. A onda su došli pametni telefoni i u najboljem svjetlu su pokazali koliko ARM arhitektura može biti moćna.

Kao što je otprije poznato, Apple u naredne dvije godine planira u potpunosti preći na ARM, a prvi potez u tom smjeru napravljen je danas – predstavljanjem novog Apple M1 procesora (ili tačnije SoC-a) i čak tri nova računara koja će iskoristiti njegovu snagu. Apple M1 je osmojezgreni Soc koji je rađen na5 nm proizvodnom procesu i sadrži ogromnih 16 milijardi tranzistora. Uporedbe radi, Apple-ov A14 Bionic SoC ima “samo” 11.8 milijardi tranzistora.

Apple M1 ima četiri štedljive jezgre koje imaju 4 MB L2 cache memorije, i četiri velike jezgre koje imaju 12 MB L2 cache memorije. Apple nije bio otvoren po pitanju direktne uporedbe performansi, ali tvrde da ovaj novi čip ima 3X veće performanse pri istoj potrošnji energije od konkurenta (performance per watt). Treba naglasiti da to ne znači da ima 3X bolje performanse sve ukupno. I GPU ima 8 jezgri, a Apple čak tvrdi da je ovo najbrži integrirani GPU na cijelom tržištu (2.6 TFLOPS). M1 ima sve klasične prednosti all-in-one rješenja kao što je integrisani memorijski kontroler, ugrađeni Neural Engine, ISP itd. Sve u svemu vrlo impresivan čip na papiru, ali tek treba vidjeti kako će se ponašati u praksi. Ako ništa znamo da bi trebao osigurati vrhunsku autonomiju u laptopima, barem ako je suditi prema novim laptopima koje je Apple predstavio.

Apple je prvo predstavio novi (a dizajnom “stari”) MacBook Air koji se može pohvaliti s nekoliko impresivnih detalja. Tanak je, nema aktivno hlađenje zahvaljujući štedljivom M1 čipu (nema ventilatora), a baterija mu može trajati do 18 sati gledanja videa ili 15 sati surfanja na internetu. U praksi će te brojke biti nešto manje ali su svejedno impresivne za takav malen i kompaktan laptop. U pogledu performansi, Apple tvrdi da je procesor do 3,5 puta brži nego u prethodnom modelu. GPU je pak do 5 puta brži, a SSD je dvostruko brži. Cijena za osnovni model je $999 u SAD-u.

Nakon njega na red je došao novi Mac Mini s impresivnom početnom cijenom od samo $699. Također se može pohvaliti novim M1 čipom, ali ovaj ima aktivno hlađenje jer je ipak namijenjen za malo zahtjevnije zadatke.

Konačno, i možda najvažnije, Apple je predstavio novi MacBook Pro koji također sadrži novi Apple M1 čip i aktivno hlađenje. U slučaju Pro modela Apple je pokušao (naglasak na pokušao) pokazati neke konkretnije brojke, pa tako ovaj novi model može kompajlirati kod u XCode do 2.8 puta brže nego prethodni model. Također, renderiranje kompleksno 3D modela u Final Cut Pro ide do 5.9 puta brže. Baterija je opet impresivni dio. MacBook Pro navodno može izdržati do 20 sati gledanja videa, ili 17 sati surfanja u internet pregledniku. Početna cijena za MacBook Pro je $1299 u SAD-u, odnosno 1413€ u Evropi, piše bajtbox.com.