in

LOVELOVE

Britanski naučnici kažu kako mladi lakše podnose izolaciju uz besplatne videoigre

Naučno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da na povećavanje poslušnosti mladih osoba na restriktivne mjere kojima se nastoji suzbiti širenje virusa COVID-19 utječu videoigre koje dobiju besplatno.

Istraživalo se na koje načine se mlade osobe u dobi 10-29 godina mogu pridobiti da budu poslušni u preventivnim mjerama za COVID-19. Organizacija koja je provela istraživanje došla je do niza savjeta, a jedan od interesantnih je taj da videoigre mogu pomoći u tome.

U zaključku istraživanja tako se savjetuje da bi mladim ljudima koji su u izolaciji trebalo pokloniti određene pogodnosti, npr. besplatno im dati internet tarifu za mobitele, streaming usluge ili videoigre. To je samo savjet kojeg britanska vlada može i ne mora uvažiti, ali je pozitivno da se uopšte spominje.

Ranije ove godine brojne kompanije su dijelile besplatne primjerke nekih svojih igara upravo kako bi dale svoj doprinos situaciji u kojoj su se mnogi ljudi našli zbog izolacije. Sony je tako dijelio kolekciju Uncharted igara, Square Enix je besplatno dijelio Tomb Raider, a Ubisoft svoje igre kao što su Assassin’s Creed 2 i Rayman Legends.